Hoe herkent een wijkagent een terrorist?
Nieuws, Politiek, België, Terrorisme -

Hoe herkent een wijkagent een terrorist?

Minister van Binnenlandse Zaken Annemie Turtelboom bezorgt volgend jaar alle wijkagenten een handleiding waarmee ze terroristen kunnen herkennen.

vrijdag 24 september 2010 12:02
Spread the love

Turtelboom zei dat in het kader van een internationaal antiterrorismecongres in Antwerpen naar aanleiding van het Belgische voorzitterschap van de Europese Unie.

Voor de wijkagenten komt er ook een speciale opleiding, met de bedoeling op termijn de toenemende radicalisering bij jongeren te keren met behulp van ouders, scholen, straathoekwerkers en maatschappelijk werkers.

Andere groepen

“De toenemende terreurdreiging komt niet meer alleen van de traditionele islamitische terreurgroeperingen”, zegt de Europese counter terrorisme coördinator Gilles de Kerckhove.” Er bestaan nu ook andere vormen zoals het Animal Liberation Front, Blood and Honour of White Pride.”

“Naast Al Qaeda zijn er ook scheurgroepen ontstaan en zien we een toenemend fenomeen van radicalisering, of jongeren die zich werkelijk tegen alles keren. Zij schrikken niet terug voor terroristische aanvallen waarbij enorm veel slachtoffers vallen en maken meer en meer gebruik van explosieven die gemaakt zijn met eenvoudige tuin- en keukenmiddeltjes.”

De terroristen voeren in alles wat ze doen een herkenbaar logo en heel vaak laten ze specifieke tatoeëringen aanbrengen op hun lichaam zoals 4/20, de geboortedatum van Hitler.

Om de fenomenen in België beter in kaart te brengen en het opkomend terrorisme een halt toe te roepen, wil minister Turtelboom vanaf volgend jaar ook de wijkagenten inschakelen.

Hoe herken je een terrorist?

Het COPPRA project (Community Policing and Prevention of Radicalism) legt een grotere verantwoordelijkheid bij de wijkagenten die midden in de samenleving staan en daardoor beter weten wat er in hun buurt leeft.

Zij moeten de mogelijke signalen van radicalisering in een zo vroeg mogelijk stadium opsporen en vermijden dat jongeren de stap zetten van gefrustreerd persoon naar lid van een radicale groep.

Daarom wordt nu werk gemaakt van een handboek voor de wijkagent en later volgt er een handboek voor de instructeurs die agenten moeten opleiden. In nog een later stadium zal ook het maatschappelijk middenveld gevraagd worden om een steentje bij te dragen om het radicaliseringsproces te stoppen.

Het gaat om een Europees project waaraan elf Europese landen hun bijdrage leveren. In Europa is het een pioniersproject. Toch is het idee van community policing niet nieuw. Wereldwijd staat counterterrorism hoog op de politieke agenda en maken landen zich zorgen over hoe ze de radicalisering bij jongeren kunnen stoppen.

Enkele maanden geleden had minister Turtelboom nog overleg met haar Amerikaanse collega Janet Napolitano over hoe ze de radicalisering het best kunnen aanpakken.

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!