Cultuur, Antwerpen, Lokaal, Stampmedia, Theater, Gender, Antwerpen, Fakkeltheater -

Mannen, vrouwen, Mars en Venus: een leerschool voor jongeren

Vanaf 30 september speelt de eerste Vlaamse versie van ‘Mannen komen van Mars, vrouwen van Venus’ in het Fakkeltheater te Antwerpen. Wij spraken met regisseur Jan Verbist, acteur Kurt Defrancq en theatermaker Paul Dewandre over theater, jongeren en relaties.

donderdag 23 september 2010 14:03
Spread the love

‘Mannen komen van Mars, vrouwen van Venus’ is de titel van de bekende boekenreeks van auteur John Gray.. Paul Dewandre kwam ooit in contact met de Amerikaanse auteur en kreeg het idee een theaterstuk te maken rond zijn bestseller.. Zijn theaterstuk is nu over de hele wereld bekend. Hijzelf speelde niet minder dan 700 shows in Franssprekende gebieden. “Ik heb ideeën gehaald uit het boek, uit mijn eigen ervaringen en ervaringen van andere koppels. Mijn doel is dat koppels met elkaar praten en er iets uit leren.”

Man vs vrouw

Jan Verbist regisseert nu de Vlaamse versie van het stuk. “Koppels moeten inzicht krijgen in het verschil tussen man en vrouw. Zowel het emotionele als het seksuele verschil. Als een koppel ruzie heeft, wil de vrouw onmiddellijk praten, terwijl de man eerst een oplossing wil vinden. De vrouw moet ook geen groot gebaar van liefde krijgen. Een keertje bloemen krijgen is al genoeg. De man begrijpt dat niet. Er zijn zelfs mannen die plastieken bloemen meebrengen, omdat die niet vergaan. Terwijl het juist die vergankelijkheid is die vrouwen charmeert. Het verschil tussen man en vrouw is niet nieuw, maar de manier waarop het in het theaterstuk wordt gebracht, werkt verhelderend.”

Jongeren en relaties

“Ook jongeren kunnen veel leren uit de theatershow”, vertelt acteur Kurt Defrancq. “Je krijgt in het onderwijs nooit lessen ‘hoe om te gaan met het andere geslacht’, hoewel je heel je leven met elkaar samenleeft. Jongeren leren via dit theaterstuk ook de verschillen tussen hun ouders herkennen.” Acteur Defrancq hoopt dat er veel jonge koppels komen kijken. “Als je jong bent en pas verliefd spreek je de taal van de liefde, je toont jezelf op je mooist, maar dat blijft niet eeuwig duren. Daarom is het belangrijk dat jonge mensen komen kijken en leren omgaan met het andere geslacht.”

Voor meer informatie over de theatershow kan je terecht op de site: www.vrouwenkomenvanvenus.be of www.mannenkomenvanmars.be

© 2010 – StampMedia – Jani Verheyden

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!