Jongeren krijgen speelpleintje in Genk
Jongeren, Lokaal, Stampmedia, Genk, Genk, Kolderbos, Speelplein -

Jongeren krijgen speelpleintje in Genk

De jongeren van Kolderbos in Genk heropenden maandag samen met de wijkbewoners hun vernieuwde speelpleintje. De vernieuwing kwam er op vraag van de jongeren zelf.

donderdag 23 september 2010 13:38
Spread the love

“Dit speelpleintje is voor heel de buurt”, zegt Jo Cops, wijkmanager van Kolderbos. “De plaatselijke chiro komt hier spelletjes doen, jongeren kunnen hier voetballen of gezellig rondhangen op de bankjes. Moeders kunnen hun kinderen in de speeltuin laten spelen.”

“Het is fijner dat we nu een plek hebben waar wij op ons gemak kunnen zijn”, vertelt Bari Mimouh (17). Zo denken ook zijn vrienden en leeftijdsgenoten erover.

Flink gesnoeid

Eerst hadden de jongeren een minivoetbalveld gevraagd, maar uiteindelijk is het een voetbalveldje met speeltuin geworden. Er zijn nieuwe goals geplaatst, het gras is opnieuw ingezaaid en naast de zijlijn staan er bankjes. Ook is er rondom het pleintje flink gesnoeid, zodat het beter zichtbaar is vanuit de wijk.

De jongeren in de wijk hebben heel veel moeite gedaan om dit gerealiseerd te krijgen. Het idee stamt uit 2009 en ontstondin de nasleep van enkele incidenten, waaronder vandalisme van bushokjes.

De jongeren deden veel moeite om dergelijke toestanden te vermijden. En hun inzet loont. Met dit nieuwe pleintje hebben ze een plek om samen te komen en te ontspannen. Ze zijn er zelf verantwoordelijk voor dat het in goede staat blijft.

Op eigen benen

Voor de opening van het pleintje is alles georganiseerd door de jongeren van Kolderbos zelf, in samenwerking met de Turkse moskee. Zo ontwierpen ze zelf een affiche die ze ook zelf verspreidden. Daarnaast zorgden ze voor tenten, tafels en stoelen, speelden ze een wedstrijdje voetbal met de burgemeester en gaven twee van hen een rapoptreden.

De rappers lieten zich inspireren door gebeurtenissen in de wijk. Enkele moeders maakten lekkere hapjes en Marokkaanse thee. “Dit speelpleintje is echt iets voor de jongeren van hier”, besluit burgemeester Wim Dries.

© 2010 – StampMedia – Tekst: Maurizio Ciranni, Foto’s: Alexander Godts en Robbert Van Nes.

take down
the paywall
steun ons nu!