André Shepherd weigert terug te keren naar de oorlog in Irak (foto: Frank Bärmann)
Nieuws, Europa, Politiek, Dienstweigeraar, Duitsland, Oorlog, Irak, WikiLeaks, Vredesbeweging, AWOL, Taz, Tageszeitung, Amerikaanse soldaten, Militaire basis, André Shepherd, Apache-helikopters, Connection e.V. -

Irak-dienstweigeraar krijgt publieksprijs Duitse krant

De Berlijnse linkse krant Tageszeitung (taz) heeft haar Panter Preis 2010 toegekend aan André Shepherd. De krant wil daarmee een duidelijk signaal geven aan de Duitse immigratiediensten om Shepherd eindelijk te erkennen als asielzoeker. Shepherd is een ex-Amerikaans soldaat die in 2007 weigerde om opnieuw naar Irak te worden gestuurd. Sindsdien leeft hij ondergedoken in Duitsland.

donderdag 23 september 2010 14:45
Spread the love

Zaterdag 18 september maakte de Tageszeitung (taz) bekend dat haar lezers de Panter Preis 2010 hebben toegekend aan André Shepherd.

Bernd Pickert, hoofdredacteur van de Tageszeitung, zei tijdens een feestelijke galazitting in Berlijn dat zijn krant met de prijs voor André Shepherd “iemand in de kijker wil zetten die het aangedurfd heeft om te doen wat een soldaat eigenlijk nooit mag doen, namelijk zélf een beslissing te nemen en zelf te denken.”

“Een beslissing die zijn leven grondig heeft veranderd, waar veel moed voor nodig was, maar die hij heeft genomen omdat hij duidelijk inzag dat de door de VS geleide oorlog in Irak op een totale ramp dreigt uit te lopen voor de Iraakse bevolking.”

Asielaanvraag in Duitsland

In november 2008 heeft André Shepherd officieel een aanvraag tot erkenning als politiek vluchteling ingediend bij de Duitse immigratieautoriteiten. Hij baseerde zijn asielaanvraag op zijn weigering om in april 2007 als Amerikaans soldaat, gestationeerd op een Amerikaanse militaire basis in Duitsland, opnieuw naar Irak te worden gestuurd.

Als ‘ongewettigd afwezig’ soldaat (AWOL in het militaire jargon) riskeert hij volgens de Amerikaanse militaire wetgeving immers een lange gevangenisstraf. Totnogtoe hebben de Duitse autoriteiten nog altijd niet gereageerd op zijn asielaanvraag. Dit ligt natuurlijk gevoelig in de diplomatieke relaties tussen NAVO-bondgenoten.

Nochtans refereerde Shepherd naar een richtlijn van de Europese Unie inzake asielbeleid waarin wordt gezegd dat de EU-lidstaten bescherming moeten bieden aan mensen die een oorlogssituatie zijn ontvlucht waarin het internationaal humanitair recht wordt geschonden en waarbij kan worden gevreesd dat die persoon in zijn thuisland vervolging riskeert vanwege de beslissing die hij of zij heeft genomen. 

Helikoptermecanicien

André Shepherd is een Afro-Amerikaan uit Ohio die jarenlang werkte als helikoptermecanicien op de Amerikaanse militaire basis van Ansbach-Katterbach in Duitsland. In 2004 werd hij met zijn eenheid een eerste keer naar Irak gestuurd.

Daar werd hij persoonlijk geconfronteerd met de aanvallen uitgevoerd door de Amerikaanse Apache-helikopters op Iraakse burgerdoelen. Dankzij de geheime militaire videobeelden die WikiLeaks eerder dit jaar in de openbaarheid bracht, werd de wereldopinie confronteerd met dit soort helikopteraanvallen op Iraakse burgerdoelen waarbij al tientallen doden vielen.

Shepherd kon dit soort praktijken hoe langer hoe minder in overeenstemming brengen met zijn geweten. “Ik wil niet langer medeplichtig zijn aan een illegale oorlog die de meest fundamentele wetten van het humanitair recht met voeten treedt.” Daarom weigerde hij in 2007 opnieuw naar Irak te vertrekken met zijn eenheid en verliet hij ‘ongewettigd’ de militaire basis.   

Erkenning van moed

André Shepherd kan in Duitsland rekenen op ondersteuning door Connection e.V. en het Military Counseling Network, die dienstweigeraars bijstaan met juridisch en moreel advies.

Rudi Friedrich van Connection e.V. toonde zich in een eerste reactie erg opgetogen over de publieksprijs van de Tageszeitung: “Dit is een erkenning van de publieke opinie voor de moed van Shepherd om niet langer mee te stappen in een militaire logica die de Iraakse bevolking niet vooruit helpt. Wij hopen dat zijn asielaanvraag nu in een stroomversnelling terechtkomt, want hij heeft die bescherming dringend nodig.”

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!