Don Bosco start opleiding wegenbouw
Jongeren, Lokaal, Stampmedia, Wilrijk, Werkgelegenheid, Antwerpen, Opleiding, Don bosco, Wegenbouw -

Don Bosco start opleiding wegenbouw

Op 4 oktober start in Don Bosco Werken én Leren in Wilrijk een nieuwe opleiding voor wegenbouw. Een mooi initiatief, vindt Geert Verscheure, gedelegeerd bestuurder van de wegenbouwfirma VBG: “Wegen zijn van kapitaal belang voor de mobiliteit en de economie.”

donderdag 23 september 2010 11:18
Spread the love

Nu het Masterplan 2020 weldra wellicht zal worden uitgevoerd, is er dringend nood aan meer geschoolde wegenbouwers. Don Bosco Werken én Leren werkte de opleiding wegenbouw uit in samenwerking met Talentenwerf. Dat is een samenwerkingsverband tussen de VDAV, het Fonds voor Vakopleiding in de Bouwnijverheid, het bouwonderwijs en de Stad Antwerpen.

Voor het Masterplan zijn er zo’n 10.000 wegenbouwers nodig. Nu stelt de wegenbouw in Antwerpen 3.000 mensen tewerk. Minder dan tien procent van hen is jonger dan 25. “Er werken vooral 45-jarigen in de wegenbouw”, zegt Geert Verscheure. “Om de vergrijzing tegen te gaan is er is dringend nood aan jong werkvolk.”

Van de school naar de werf

“De cursisten worden verdeeld in twee groepen”, zegt projectleider Karl Van Reeth. “Afwisselend zullen ze een week studeren en een week werken. Het is een traject van 600 uren over zes maanden.” Het project loopt ten einde in april 2011. Daarna moeten de jogneren ergens aan de slag kunnen. “Hoogstwaarschijnlijk gaan ze meewerken aan projecten zoals de verlengingen van de tramlijnen in Wijnegem en Kontich of de verbreding van het Albertkanaal.”

Rico Sneyers (23) vindt werkzekerheid de belangrijkste factor om een studierichting te kiezen. “Interesse staat voor mij op de tweede plaats.” Een andere toekomstige wegenbouwstudent is de 19-jarige Yannic Mampocka. “Ik hou van wegenbouw. In Congo, mijn vaderland, hadden we slechte wegen. Hier besef ik dat wegen heel belangrijk zijn. Daarom heb ik de opleiding gekozen.” Mampocka heeft geen schrik voor zwaar werk. “Dan kan ik tenminste al mijn energie kwijt.”

Spijbelen

“Er is een twintigtal kandidaten voor onze nieuwe opleiding. We hopen dat daarvan toch vijftien de opleiding zullen afmaken”, aldus Van Reeth. Vaak zijn jongeren die deze opleiding kiezen schoolmoe. Een kort traject als dit klinkt hen dan ook als muziek in de oren.

Volgens Robert Voorhamme, Antwerps schepen van onderwijs, economie en werk, spijbelt zestig procent van de leerlingen in het deeltijds onderwijs. “Er is een probleem met de invulling van het deeltijds onderwijs. Het lessenpakket was in orde, maar de praktijk was nog niet optimaal. Omdat veel jongeren die hier les krijgen de leerplichtleeftijd overschrijden is het ook belangrijk om een morele kwalificatieplicht op te leggen.”

Sneyers, die al een paar jaar school loopt op Don Bosco en volgend jaar de opleiding wegenbouw zal volgen, vertelt dat spijbelen inderdaad een probleem is. “Soms is er op het einde van het jaar maar een leerling per klas geslaagd.”

© 2010 – StampMedia – Maarten Buytaert en Eline Andries

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!