“Staatssecretaris Schouppe lokt stakingen uit op Zaventem”
Verslag, Nieuws, Economie, België, Zaventem, Luchthaven, Bagageafhandeling -

“Staatssecretaris Schouppe lokt stakingen uit op Zaventem”

De vakbonden vrezen een sociaal bloedbad op de luchthaven van Zaventem als er een derde bagageafhandelaar bijkomt. Volgens de vakbonden heeft staatssecretaris Schouppe daarover nochtans een KB klaar. Vrijdag delen ze pamfletten uit aan reizigers en personeel. "Als de ministerraad het KB aanneemt, staan we niet in voor de gevolgen."

donderdag 23 september 2010 17:42
Spread the love

(foto archief)

De bagage op de luchthaven van Zaventem wordt momenteel afgehandeld door twee bedrijven Flightcare en Aviapartner. Als het van staatssecretaris voor Mobiliteit Etienne Schouppe afhangt, komt er in de toekomst een derde bedrijf bij.

Volgens de vakbonden heeft hij een KB klaar dat vrijdag aan de ministerraad wordt voorgelegd. De vakbonden vermoeden dat “cargo en personeel wordt opgesplitst waardoor er theoretisch vier afhandelaars kunnen worden ingeschakeld”. Afhankelijk van de groei van het aantal passagiers of de tonnenmaat de komende jaren zou er een derde afhandelaar kunnen komen op beide terreinen.

De vakbonden maken zich ook zorgen over het feit dat er geen garanties in het KB staan dat de afhandeling onder het bevoegde paritaire comité zal blijven. “De afhandelaars zullen daardoor vrij spel krijgen om loon- en arbeidsvoorwaarden te bepalen”, klinkt het.

Bij de afhandeling van bagage gaat 70 procent van de kosten naar de lonen. Volgens de vakbonden kan het dan ook niet anders dan dat er bespaard zal worden op de rug van de werknemers. “De komst van een derde afhandelaar leidt naar een sociaal bloedbad”, aldus de vakbonden die actief zijn op de luchthaven.

Ook de passagiers zullen hier slachtoffer van worden, klinkt het. “Minder veiligheid, en een onstabiel sociaal klimaat zijn immers noch in het belang van het personeel, noch dat van de reiziger.”

Vrijdag gaan de vakbonden pamfletten uitdelen aan het personeel en aan de passagiers. “We willen niet staken.  We wensen de passagiers het leven niet nodeloos moeilijk te maken.  Maar indien men ons daartoe dwingt, ons statuut op de helling zet, en de onveiligheid verhoogt, dan zullen we de handschoen opnemen.  Als de ministerraad vrijdag het KB van Schouppe aanneemt staan we niet in voor de gevolgen!  We roepen de Ministerraad en de Premier op om een einde te maken aan de provocaties van de Staatssecretaris, en dit soort ontwerp KB naar de vuilbak te verwijzen”, klinkt het dreigend. 

Op het kabinet van minister Schouppe kunnen ze niet bevestigen of het KB morgen op de ministerraad komt. Volgens de woordvoerder ligt de agenda nog niet vast. De woordvoerder wijst wel op enkele interviews van Schouppe in de voorbije weken waarin de minister zegt dat er een derde afhandelaar kan komen als er een substantiële toename is van het aantal passagiers of de hoeveelheid cargo. “Maar hoe groot die toename moet zijn, is onderwerp van onderhandelingen”, aldus de woordvoerder.

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!