Lokaal, Stampmedia, Gent, Studenten, Vooruit, Student, Gent, Ticketprijs, Pay What You Want, Studentenactie -

Studenten kiezen zelf ticketprijs in de Vooruit

GENT - Om meer studenten naar hun zalen te krijgen, pakt Vooruit in Gent uit met de ‘Pay What You Want’-actie. Daarbij kunnen jongeren in oktober zelf de ticketprijs bepalen van tien voorstellingen. In Antwerpen lijkt De Roma niet echt geïnteresseerd in zulk experiment.

woensdag 22 september 2010 12:30
Spread the love

“Het is de bedoeling dat hogeschool- of universiteitsstudenten een halfuur voor de voorstelling naar de ticketbalie van Vooruit komen met hun studentenkaart en de Pay What You Want-flyer. Daar kunnen ze zelf kiezen hoeveel ze willen betalen als toegang”, zegt Jeroen Tavernier, promotieman van Vooruit.

Mix

De tien geselecteerde voorstellingen zijn een mix uit het aanbod van de Vooruit. 10 tot 25 procent van de tickets per voorstelling wordt gereserveerd voor Pay What You Want. “Dat hangt een beetje af van voorstelling tot voorstelling”, zegt Tavernier, “niet alles vindt immers in dezelfde zaal plaats.”

Studenten kunnen onder andere naar het toneelstuk ‘De Man Zonder Eigenschappen’ van Guy Cassiers gaan kijken. Ook voor de film- en dansvoorstelling ‘Monkey Sandwich’ van Wim Vandekeybus en ‘Ultima Vez’ zijn er plaatsen vrijgehouden voor studenten.

Jongeren die liever naar een concert gaan, kunnen naar een optreden van ‘De Beren Gieren’ of van de Waalse groep ‘My Little Cheap Dictaphone’ gaan.

Volgens Tavernier komen veel jongeren vooral naar de Vooruit voor feestjes en concerten. “Met ‘Pay What You Want’ willen we studenten motiveren om ook eens naar dans, theater, mediakunst en literaire uiteenzettingen te komen.”

Pay What

Over de prijs die studenten zullen betalen voor de vertoningen durft Tavernier zich niet uitspreken, “daar zijn we heel benieuwd naar.”

Henri W. en Bram M., studenten in Gent, zouden 5 euro geven. “Maar de voorstellingen spreken ons niet echt aan, dus ik denk niet dat we er naartoe zouden gaan.”

Ook Sam Feys vindt dat de opvoeringen niet echt op jongeren gericht zijn. “Het zou beter zijn als er ook feestjes en concerten van bekendere groepen zouden meedoen aan deze actie.”

Pablo Berckmans had al gehoord van Pay What You Want, hij zou ook zo’n 5 euro betalen als toegangsticket. “Maar voor ‘My Little Cheap Dictaphone’ geef ik zeker 10 euro. Die groep staat in Wallonië op bijna elk festival. Ik begrijp niet goed waarom die in Vlaanderen zo onbekend is. Eigenlijk zou het beter zijn als je na het concert kon betalen. Dan betaal je naargelang wat je van de voorstelling vond.”

A’pen studentenstad

Rob Gielen, promotor van De Roma, denkt dat het niet zo’n goed idee is om het Pay What You Want-concept ook in het Antwerpse cultuurhuis te introduceren.

“Als wij studenten de ticketprijs laten bepalen, zouden wij onze broek eraan scheuren. Studenten zijn ook niet ons primair doelpubliek. De gemiddelde bezoekersleeftijd ligt bij ons tussen de dertig en de veertig. Toch werken we nauw samen met Antwerpen Studentenstad en zullen we bijvoorbeeld ook aanwezig zijn op StuDay.”

Muziekcentrum Trix toonde echter meer interesse. De directie gaat het voorstel toch eens op de onderhandelingstafel gooien.

De eerste voorstelling van Pay What You Want vindt plaats op donderdag 30 september, voor meer informatie: www.vooruit.be/paywhatyouwant

© 2010 – StampMedia – Eline Andries

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!