Verslag, Nieuws -

Indiërs protesteren tegen licence to kill in ‘onrustige’ gebieden

NEW DELHI -- In India gaan meer stemmen op om een draconische wet af te schaffen die soldaten toestaat burgers dood te schieten in "onrustige" gebieden. De wet maakte de afgelopen maanden slachtoffers bij separatistisch protest in de staat Jammu en Kasjmir (J&K).

woensdag 22 september 2010 11:20
Spread the love

De wet, die stamt uit het koloniale verleden van India, geldt niet alleen in J&K maar ook in door opstanden getroffen noordoostelijke staten zoals Arunachal, Pradesh, Assam, Manipur, Meghalaya, Mizoram, Nagaland en Tripura. De wet staat soldaten er toe op burgers te schieten met de bedoeling te doden.

Het Indiase leger is fel tegenstander van het afschaffen of zelfs het afzwakken van de wet. Het leger wordt vaak ingezet om de politie en paramilitaire troepen te assisteren in streken waar conflicten woeden.

Onderzoek

Volgens tegenstanders zou de wet leiden tot moorden en mensenrechtenschendingen. “Voor een land dat zichzelf een democratie noemt, zou het onmogelijk moeten zijn om zo’n draconische wet voor langere tijd te handhaven in J&K en het noordoosten”, zegt Kavita Srivastava, mensenrechtenactiviste en leider van de Volksunie voor Burgervrijheid (PUCL).

De beruchte wet werd in 1958 ingevoerd in het noordoosten en in 1990 uitgebreid naar Jammu en Kasjmir. In 1997 gaf het Hooggerechtshof opdracht om elk half jaar te onderzoeken of te gebieden terecht als “onrustig” worden bestempeld. In de praktijk komt daar echter niet veel van. 

Tijdens recente gewelddadige protesten in J&K zouden honderd doden zijn gevallen. De protesten kwamen op gang nadat op 30 april drie jongeren werden gedood door het leger in Kupwara, dichtbij de bestandslijn die Jammu en Kasjmir scheidt van het door Pakistan bestuurde deel van Kasjmir.

Volgens de PUCL beweert het leger ten onrechte dat de mannen Pakistaanse militanten waren die de grens waren overgestoken. Het leger beweert dat de mannen wapens bij zich hadden, maar de PUCL zegt dat die wapens door het leger zelf bij de slachtoffers zijn verborgen.

JS

take down
the paywall
steun ons nu!