Antwerpen, Lokaal, Stampmedia, Urban, Antwerpen, Boom Boom Pow, Berchem, Mestizo arts festival, Moussem, Nuff said, Slam poetry -

Boom Boom Pow! brengt jongeren dichter bij elkaar

ANTWERPEN - Het nomadisch kunstencentrum Moussem pakt op 1 oktober uit met een ‘trendy urban night’ die luistert naar de hippe naam ‘Boom Boom Pow!‘. In het cultuurcentrum van Berchem wil Moussem met hiphop en slam poetry jongeren van verschillende culturen dichter bij elkaar brengen.

woensdag 22 september 2010 11:55
Spread the love

Moussem is een kunstencentrum dat Vlaamse podia in contact wil brengen met cultuur uit de Maghreblanden en het Midden-Oosten. Jaarlijks pakt het uit met o.a. het Moussem Festival, dat in november voor de tiende keer georganiseerd wordt. Nu voegt het er dus ook een ‘urban night’ aan toe.

Slam Poetry

Het nieuwe stadsfeest mikt op jonge mensen: “Voor jongeren is het een uitgelezen kans omdat ze vaak minder snel in contact komen met culturele centra en ze niet overal even makkelijk terecht kunnen. Daarom geldt er ook een democratische toegangsprijs om een lage drempel te bewerkstelligen”, aldus Han Zinzen van Moussem.

De voorstelling zal doorspekt zijn met hiphop, r&b, dj’s, rappers en slammers. Deze laatsten brengen slam poetry. Dat is een moderne vorm van voordracht waarbij dichtkunst en performance elkaar de hand schudden. Het verschil met rapmuziek is dat slam poetry zonder muziek werkt.

Boom Boom what?

De catchy naam werd door Jamal Belkadi oftewel hiphopper J. Beezy en Moussem samen bedacht. Jamal coördineert voor Moussem het artistieke deel van de avond.

”De naam is afkomstig uit het Amerikaanse slangmilieu en verwijst naar de succesvolle hit van de Black Eyed Peas. Toeval of niet? De naam is vooral gekozen omdat hij zo lekker bekt”, zegt Han Zinzen.

Geen noodgedwongen keuze

Bij het horen van dit programma denken kenners vanzelf aan ‘Nuff Said’, het eclectische cultuurconcept dat vier kunstdisciplines verenigt op het podium, en dat ook nog steeds loopt.

Maar die vergelijking klopt niet volgens Zinzen. “Boom Boom Pow! is geen vervanger van ‘Nuff Said’. We mikken met Boom Boom Pow! op een ander en jonger publiek”, vertelt Zinzen.

Samen voor meer

Het Mestizo Arts Festival in Arenberg pakt op 12 november ook al uit met een urban night. Zinzen vindt dit absoluut niet te veel van het goede: “Als er een goede langspeelfilm wordt gemaakt, waarom er dan niet nog een maken?” De twee initiatieven zijn volgens hem geen concurrentie voor elkaar.

Zinzen lijkt niet vies te zijn van een samenwerking met het Mestizo Arts Festival: “Samenwerken is de droom van iedereen, maar soms loopt de praktijk nu eenmaal anders en leef je soms wat naast elkaar. Ik ben echter absoluut voorstander van een goede verstandhouding tussen organisaties die hetzelfde doel nastreven: samen kan je sowieso meer bereiken”.

Het ziet er trouwens naar uit dat het niet bij deze ene editie zal blijven. Wordt vervolgd …

© 2010 – StampMedia – Maarten Buytaert

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!