In 2013 opende het Centrum voor gelijkheid van kansen en voor racismebestrijding 115 dossiers na individuele meldingen van discriminatie bij huisvesting. (Foto: DeWereldMorgen.be)

Wonen is een basisbehoefte, maar door de steeds maar stijgende prijzen in de huur- en immobiliënsector is dit voor minderbegoeden amper of niet haalbaar. De markt is immers gericht op op jonge tweeverdieners die elk een goed deel van hun maandloon moeten afdragen aan huur of afbetaling van hun lening.

Alleenstaanden, bejaarden en steuntrekkers kunnen nog amper de huidige huurprijzen aan en moeten daardoor beknibbelen op andere uitgaven.

Sociale woningen bieden door hun formule - waarbij de huurprijs in evenredigheid is met het inkomen en gezinstoestand - een goed alternatief, maar daar is een nijpend tekort aan woongelegenheid voor grote gezinnen.

Minder begoede huiseigenaars die met moeite een 'woning' - vaak een krot -  konden te pakken krijgen kampen met afbetalingsmoeilijkheden. Noodzakelijke verbeteringen aan het huis worden op de lange baan geschoven, en men komt hen lastigvallen met een torenhoge 'krotbelasting'.

Een ferm woonbeleid zou oplossingen kunnen vinden door bvb. het toewijzen van sociale woningen aangepast aan de reële noden. Winkelpanden hebben vaak slechts de benedenverdieping in gebruik, de bovenstaande etages worden soms gebruikt voor stockage of staan gewoon leeg. Men zou kunnen verplichten deze ook aan te bieden op de woonmarkt.

Anderzijds moet leegstand en verkrotting bestreden worden en mag niet toegegeven worden aan speculanten die woningen bewust laten verkrotten om daarna te slopen en te vervangen door nieuwbouw met moderne (lees dure) appartementen.

 

Verslag, Nieuws, Armoede, Antwerpen, Lokaal, Antwerpen, Samenlevingsopbouw, Erik van leuven, Lief vogels, Ellen Van Doren, Stop armoede nu -

STOP Armoede NU: huisvesting

dinsdag 21 september 2010 17:35
Spread the love

Na een zomerpauze herneemt ‘STOP Armoede NU’ zijn maandelijkse protestactie aan het Antwerpse stadhuis. Het thema voor deze maand is ‘Kansen op de woonmarkt voor gezinnen in armoede’.

take down
the paywall
steun ons nu!