‘Nee, Groen! trekt niet de Vlaamse kaart’
Verslag, Nieuws, Politiek, België, Groen! -

‘Nee, Groen! trekt niet de Vlaamse kaart’

Ook Groen! valt voor de charmes van de Vlaamsgezinde en liberale onderzoekers van Vives. Dat verontrustend nieuws staat dinsdag in De Standaard. Morgen mag u een rechtzetting zoeken in uw krant.

dinsdag 21 september 2010 13:26
Spread the love

“Bij Groen! duikt alvast een opmerkelijke naam op. De Vlaamse groenen strikten immers André Decoster (KU Leuven). De hoogleraar maakt deel uit van de economische denktank Vives, die een uitgesproken Vlaams profiel heeft.”

Groene sympathisanten en militanten verslikten zich in hun koffie toen ze vanochtend in de Standaard over de nieuwe marsrichting van hun partij lazen. Nadat N-VA-minister en ex-Voka-man Philippe Muyters zijn kabinetchef wegplukte bij de ‘onafhankelijke’ denktank Vives, vist nu ook Groen! in de vijver van Vlaamsgezinde academici. Groen!-voorzitter Wouter Van Besien mocht het meteen gaan uitleggen aan verontruste medewerkers.

Van het bericht in de Standaard klopt heel veel. Groen! rekent inderdaad op de kennis van professor André Decoster bij de discussies over de hervorming van de financieringswet en Vives heeft een uitgesproken Vlaams profiel. Dat laatste kan ook moeilijk anders als je mede-gefinancierd wordt door Remi Vermeiren, de vroegere grote baas van KBC die eerder ook al het manifest ‘In de Warande’ (een oproep van Vlaamse ondernemers voor de splitsing van België uit 2005) de wereld in stuurde. Bovendien is ook de officieuze ideoloog van N-VA, Bart Maddens, medewerker van Vives.  Nog Vlaamser en je heet Gerolf Annemans.

Alleen één detail klopt niet. André Decoster is géén lid van Vives. Meer nog, hij is zelfs een criticus van wat hij de “populistische slogans” noemt van de tegenstanders van het ‘consumptiefederalisme’. Volgens Decoster zijn er namelijk soms goede redenen om de fiscale inkomsten niet te regionaliseren. “Het vermijden van welvaartsverminderende belastingcompetitie is één van dergelijke redenen”, schreef hij een paar weken geleden in … De Standaard. De journalisten van De Standaard moeten dus dringend hun eigen krant lezen.

Groen! heeft alvast een rechtzetting gevraagd.

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!