Sering, één van de 'slachtoffers' van de adviezen
Verslag, Nieuws, Cultuur -

6 meisjes trotseren podiumvrees in “Gemeenschappelijke Ruimte”

Het Steunpunt voor Allochtone Meisjes en Vrouwen (SAMV) en de sociaal artistieke werkplaats Sering vzw tonen op vrijdag 1 oktober het resultaat van hun recente samenwerking in de voorstelling “Gemeenschappelijke Ruimte”. Zes jonge vrouwen delen voor de eerste keer liefde en leed op de scène.

dinsdag 21 september 2010 16:49
Spread the love

Sinds oktober 2009 komen de actrices regelmatig samen om een voorstelling ineen te boksen. Vanuit improvisaties en gesprekken rond maatschappelijke thema’s en persoonlijke ervaringen werden zes uitgesproken karakters uitgedacht. “In elk van de personages zit wel iets van onszelf,” aldus de meisjes. Vanuit de improvisatiesessies schreef Rebecca Huys een passend scenario. Aïda, één van de zes actrices, ontwierp de affiche.

Diepvriespizza’s, chips en veel emoties

Op de scène zien we zes energieke studentes, tussen twintig en drieëntwintig jaar, die samen een kot delen, elk met zijn eigen besognes. Zo is er de opgewekte Sara die journalistiek studeert, maar alleen aan Rachid kan denken. Of Fatima die te alle prijze haar eerste jaar economie wil halen, maar ondertussen al voor de derde keer haar jaar moet overdoen. Daarnaast is er Rania die psychologie studeert, maar beter zelf in therapie zou gaan. Ook Maya, Zoubida en Fatima zoeken met de nodige ups and downs naar hun plek in de wereld.

“Ik ben geen stempel!”

Mensen uit hun omgeving reageren vaak verrast op de acteerambities van de meisjes. Theaterlessen zijn niet altijd even toegankelijk voor jongeren die niet helemaal thuis zijn in de toneelwereld. Sering vzw biedt de kans om (gratis) toneelervaring op te doen in ruil voor een geëngageerde inzet. “Vaak wordt er een focus gelegd op de problemen waarmee allochtone meisjes te maken hebben”, zegt regisseur Mia Grijp. “In dit stuk mogen ze eindelijk eens gewoon jonge vrouwen zijn.” Naast praktische obstakels zoals het afstemmen van de agenda’s, moesten de meisjes ook andere barrières overwinnen. “Iedereen had in het begin zenuwen om te acteren”, zegt Amina. “Het moeilijkste was om de realiteit los te laten en te durven doen.”

Geen eenmalig project

Sinds 1995 brengt Sering vzw mensen samen van alle leeftijden en van verschillende sociale en culturele achtergronden. Initiatiefneemster en actrice Mia Grijp vond eerst ondersteuning via een theaterproject in het kader van de Zomer van Antwerpen. Daklozen, vluchtelingen, gezinnen die in armoede leven, kinderen, ouderlingen en slachtoffers van mensenhandel acteerden zij aan zij in de voorstelling “Sering en Vlag”.

Het grote enthousiasme dat dit project voortbracht, lag mee aan de basis voor de oprichting van de sociaal artistieke werkplaats Sering. Mia Grijp vindt het stuk “Gemeenschappelijke Ruimte” erg toegankelijk en vol met herkenbare scènes voor jong en oud. De voorstelling wordt op sommige speeldata gevolgd door een debat.

De première van “Gemeenschappelijke Ruimte” vindt plaats op vrijdag 1 oktober in Sering vzw, Groenigerplein 2, 2140 Borgerhout. De voorstelling loopt nog tot 17 oktober in Antwerpen. Tickets kunnen besteld worden via 03 272 03 30 of via info@sering.be

© 2010 – StampMedia – Marieke Van Cauwenberghe

take down
the paywall
steun ons nu!