Verslag, Nieuws, Milieu, België, Antwerpen, Lokaal -

Antwerpenaars demonstreren tegen het BAM-tracé

ANTWERPEN - Op de autovrije zondag demonstreerde een duizendtal Antwerpenaars tegen BAM-tracé en de verbreding van de ring. De manifestanten pleitten tijdens hun ludieke wandelactie voor een nieuwe ring buiten de stad. Helmut Lotti en Stef Kamil Carlens zongen voor de gelegenheid het lied 'Laat ons een bloem' van zanger Louis Neefs.

zondag 19 september 2010 21:57
Spread the love

Voor de vakantie kwam er het dubbelbesluit van de Vlaamse regering: de Antwerpse ring wordt rond gemaakt met een tunnel of toch met een Lange Wapperbrug. Een beslissing daarover moet deze week vallen. Voor Antwerpen lijkt een brug of tunnel geen verschil te maken: wil men de ring rond maken, dan zijn daarvoor 18 tot 21 rijstroken nodig.

BAM- of Meccano-tracé

Opmerkelijk is dat de Vlaamse regering koos voor het tracé dat de Beheersmaatschappij Antwerpen Mobiel (BAM) ontwierp. Dat werd nochtans weggestemd door de Antwerpenaars in het referendum van 2009. 

Het Meccano-tracé, dat uitgedacht werd door de studiegroep Forum 2020, werd niet eens onder de loep genomen. Dit tracé is een tweede ringweg die ver buiten de stad loopt.

Deze week zal de Vlaamse overheid zich weer bezighouden met de Oosterweelverbinding. De actiegroepen Ademloos en StRaten-Generaal maakten van de autoloze zondag gebruik om de regering nog eens te laten weten dat 60 procent van de Antwerpenaars tegen het BAM-tracé is. De manifestanten eisten ook een overheidsstudie rond het Meccano-tracé. 

Amusante betoging

Vader Jakobs-gewijs zette de stoet zich vanaf de voetgangerstunnel aan de kaaien rond twee uur in beweging: “Bam-traczeker, Bamtraczeker. Dat deugt niet, dat deugt niet! Meccano is beter, meccano is beter. Nee is nee, nee is nee.”

Niet enkel de leden van Ademloos en StRaten-Generaal wandelden mee. Onder de manifestanten bevonden zich ook leden van actiegroepen als SOS-Zurenborg en GroeNoord.

De actiegroep GroeNoord kwam vorige week in het nieuws nadat een aantal mensen het Noordkasteel in Antwerpen hadden bezet.

Lange Wapper Mobiel

Een aantal militanten van de PVDA focusten op het Ringfietspad. Als de ring verbreed wordt, zou het Ringfietspad sneuvelen. Militanten van PVDA haalden vorige week het nieuws nadat zij ludieke acties aan dit fietspad organiseerden.

Andere leden van de PVDA wandelden mee met een zelf ontwikkelde ‘Lange Wappermobiel’. Een soort buggy met 18 rijstroken voor speelgoedautootjes. Uit de uitlaat kwam een hoop wit poeder dat fijn stof voorstelde.

De ‘tchukudu’s’ van festival Boulevard Amandla waren ook niet weg te denken uit de stoet. Met een stevig bandenprofiel konden deze Afrikaanse steppen de Antwerpse kasseien trotseren.

Nieuw referendum in 2013

Tegen half vier bereikten de manifestanten het nieuwe Justitiepaleis. Daar aangekomen liet Manu Claeys van StRaten-Generaal weten niet te buigen voor de grillen van de BAM. 

“Waarschijnlijk moeten wij nog jaren actie voeren”, zei Claeys. “Indien de Vlaamse overheid niet luistert naar de stem van de Antwerpenaar, dan wordt het BAM-tracé de inzet van de volgende gemeenteraadsverkiezingen.”

“Desnoods organiseren wij in 2013 opnieuw een referendum. Een referendum over de verbreding van de ring.”

Helmut Lotti en Stef Kamil Carlens

Voor de gelegenheid vormden Helmut Lotti en Stef Kamil Carlens een duo. Lotti gaf aan zeer bezorgd te zijn over de verbreding van de ring.

Tegen vijf uur zongen Lotti en Carlens het lied ‘Laat ons een bloem’ van de Vlaamse zanger Louis Neefs. Neefs schreef dit lied toen hij ooit in Borgerhout woonde op 50 meter afstand van de ring.

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!