Nieuws, Afrika, Cultuur, België, Antwerpen, Lokaal, Antwerpen, Lokaal, Boulevard Amandla -

Mensen in Oost-Congo willen vooruit

ANTWERPEN - Fotografe Brigitte Boffin fotografeerde de mensen en het dagelijks leven in Goma, Oost-Congo. Haar foto's vertellen verhalen over optimisme. Maar ook over de dagelijkse overlevingsstrijd van veel Congolezen. In het kader van festival Boulevard Amandla worden deze foto's geëxposeerd in Fabriek Noord in Antwerpen.

zaterdag 18 september 2010 21:04
Spread the love

Foto’s: de expositie van Brigitte Boffin focust op de andere, positieve kant van Oost-Congo (fotografie Brigitte Boffin).

Brigitte Boffin komt uit Congo maar woont al lang in België. Zij heeft nog altijd een sterke band met haar geboorteland. Tijdens een fotografieproject in Goma, bekend van de onheilspellende mediaberichten, zag zij een heel ander Oost-Congo. 

Optimisme

Boffin: “De meeste mensen kennen enkel de oorlog in Oost-Congo. De andere, positieve kant kennen zij niet. Veel mensen in Europa denken ook dat Afrikanen lui zijn. Integendeel, Afrikanen zijn vaak actief en altijd optimistisch.”

Boffins foto’s weerspiegelen de actieve en optimistische kant van de stad Goma in de Congolese provincie Noord-Kivu. Op de foto’s zie je vaak spelende kinderen, mannen die met de ‘tchukudu‘ (een soort step) rijden. Maar de dagelijkse strijd voor overleving is nooit ver weg.

Overlevingsstrijd

“Veel mensen hebben het niet gemakkelijk in Goma”, vertelt Boffin. “Zij zijn werkloos en hebben geen geld. Deze mensen zijn van ‘s ochtends vijf of zes uur tot ‘s avonds zes uur op zoek naar eten en werk. Je ziet hen aan de drukke straten.”

Deze mensen zijn vaak oorlogsvluchtelingen uit naburige dorpen. Onder de vluchtelingen bevinden zich ook de slachtoffers van een vulkaanuitbarsting in de regio.

Geen onafhankelijkheid

Op één van de foto’s staat het ‘Rond point de l’indépendance’ van Goma. Voor Boffin is dit een ironisch beeld: “Officieel is Congo onafhankelijk. In de praktijk zijn veel Congolezen afhankelijk van de staat en van ngo’s. “

“Mensen in Congo willen vooruit, maar zij kunnen niet vooruit. De overheid zou het land moeten ontwikkelen, maar dat gebeurt helaas niet. Veel mensen in Goma hebben diploma’s, maar er is geen werk.”

Ngo’s maken mensen afhankelijk

“Dan zijn er ook heel wat ngo’s die de mensen afhankelijk maken. De ngo’s steunen de mensen tijdelijk.” Deze fotografe benadrukt dat de ngo’s beter duurzaam zouden kunnen werken: “Bijvoorbeeld door de mensen op te leiden.”

“Nu nemen de ngo’s sommige taken van de overheid over. Eigenlijk moet de overheid iets doen. De Congolese president moet actie ondernemen.”

De expostie van Brigitte Boffin loopt nog tot zondag 26 september in Fabriek Noord, Lange Beeldekenstraat 94 te 2060 Antwerpen.

take down
the paywall
steun ons nu!