Nieuws, Milieu, België, Brussel, Lokaal, Muziek, Fietsactie, Mobiliteit, Kritische massa, Fietsbeweging, Fiets, Gent, Europese Week van Vervoering, PlaceOvélo -

Kritische Massa animeert Week van Vervoering

Van 16 tot 22 september is Brussel in de ban van de Week van Vervoering. Elke dag vinden activiteiten plaats rond het thema mobiliteit. Op vrijdag 17 september organiseerde het fietserscollectief PlaceOvélo een kritische massa. Ze kregen versterking van een aantal sofafietsers die wel enige weerstand van de politie ondervonden.

zaterdag 18 september 2010 19:00
Spread the love

De kritische massa is een fietsoptocht die iedere laatste vrijdag van de maand wordt georganiseerd in steden overal ter wereld. Fietsers trekken samen de straat op onder het motto “wij hinderen het verkeer niet, wij zijn het verkeer!”.

In België zijn er critical mass bike rides in Brussel, Antwerpen en Luik. De Brusselse kritische massa bestaat al 12 jaar en beleefde in 2010 enkele hoogtepunten: in april verfden de fietsers een fietspad, in juli trok een groep naar Parijs om er deel te nemen aan de Vélorution Universelle en in augustus was er Camp[R]ing: fietsen en kamperen tegen de uitbreiding van de Brusselse ring.
 
Ter gelegenheid van de Week van Vervoering organiseerde het fietserscollectief PlaceOvélo een speciale editie van de kritische massa. Een week voor de maandelijkse afspraak verzamelde een groep fietsers aan de Naamsepoort om met fanfare door het centrum van Brussel te trekken. De muzikanten van “les taupes qui boivent du lait” namen plaats op tandems, bakfietsen en andere bijzondere trappers. 

Tezelfdertijd vertrokken op het Rogierplein een tiental sofafietsers. De fietsactie “Sofas to Sofia” wil de publieke ruimte heroveren op het autoverkeer door als fietsend salon door de stad te rijden met sofa’s, planten, drankjes,… Het concept is afkomstig uit Bulgarije en werd door initatiefneemster Dessi Stoyanova naar Brussel gebracht. 

Beide fietsgroepen planden een feestelijke ontmoeting voor de Beurs, maar daar stak de politie een stokje voor. De sofafietsers werden ter hoogte van het Brouckèreplein opgehouden door twee politieagenten wegens hun politieke spandoeken. Ze werden verplicht hun identiteitskaarten af te geven.

Maar dan arriveerde de kritische massa aan het Brouckèreplein. De groep van 100 fietsers toonde zich solidair met de sofa-actie en bezette het kruispunt tot de fietsers werden vrijgelaten. De twee politieagenten waren totaal verrast en vroegen om versterkingen. Meer politiewagens snelden toe.

Onder druk van de massa en mogelijk door de aanwezigheid van Brussels parlementslid Arnaud Pinxteren werden de sofafietsers vrijgelaten. De fietsmassa zette haar tocht verder richting VUB-campus.

De ordediensten vertrouwden de kritische massa – die al jaren probleemloos zonder politiebegeleiding verloopt – echter niet en escorteerden de fietsers tot op de eindbestemming. Onderweg werd er nog gemanifesteerd aan het Centraal Station en op de rotonde van de Naamsepoort. De avond werd afgesloten met een feest in het KultuurKaffee.

De Week van Vervoering sluit af met een autoloze zondag op 19 september.

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!