Lokaal, Stampmedia, Scouts, Hasselt, 9/11, SMAF -

Scouts in Hasselt bouwen 9/11 na op startweekend

Afgelopen weekend trokken de scouts van Sint-Michiel/Anne-Frank (SMAF) in Hasselt alle registers open. Zij zijn één van de enige scouts in de regio die de start van het nieuwe scoutsjaar met een heel weekend vieren. Bezoekers verbaasden zich over een heuse ‘nine/eleven’-constructie.

vrijdag 17 september 2010 17:00
Spread the love

Aan het scoutsterrein naast het voetbalveld pronkten twee grote torens waar twee zelfgemaakte vliegtuigen in staken. “Het moet een soort luchthaven voorstellen”, zegt Maarten Dirickx (21), haantje de voorste wat het sjorren betreft.

“Toen we op café ons thema aan het bespreken waren, kwamen we op het idee om hier iets onverantwoord hoog te zetten. In dat opzicht dachten we aan 9/11, alleszins iets met torens en vliegtuigen. De leiding is van maandag tot zaterdag bezig geweest aan het opbouwen van de constructies en tenten.”

Vrijgezellen & koppels

Vrijdag hielden de scouts hun openingsfuif in het Fuifdok. Hier was de leiding met het idee gekomen om aparte toegangsbandjes te maken voor vrijgezellen en koppels.

Groene bandjes voor de vrijgezellen, en rode voor de koppels. Een knipoog die werkte, want er daagde uiteindelijk zo veel volk op dat de bandjes op waren voor het einde. Met de opbrengst van de fuif worden nieuwe tenten aangekocht.

Sjorren

Zaterdag konden nieuwe rekruten zich inschrijven. “Uiteraard hopen we op vele nieuwe leden”, zei leider Ruben Libbrecht (23).

“Als jeugdbeweging hebben we hier wel een goede reputatie. We bestaan ook al ongeveer 70 jaar en we hebben nog nooit een voedselvergiftiging gehad, zoals wel vaker in het nieuws komt bij jeugdbewegingen. In die 70 jaar hebben we ook nog nooit een kamp vroegtijdig moeten beëindigen.”

Met jeugdbewegingen zoals Chiro, KSA, KLJ en KAJ is er voor de scouts veel ‘concurrentie’. “Op zich is er niet veel verschil, een jeugdbeweging is en blijft een jeugdbeweging”, zei Ruben Libbrecht.

“Al zijn wij wel strikter qua uniform en heeft iedereen zo zijn taken. En ja, bij ons moeten ze ook ‘sjorren’, houten balken aan elkaar knopen, met verschillende soorten knopen, zoals onder andere de mastworp en de platte knoop. Zo hebben we hier al prachtige constructies gezien. We houden vooral buitenactiviteiten. Dat varieert van week tot week, het contact met de natuur is vooral belangrijk.”

© 2010 – StampMedia – Tekst: Sander Carollo en Pauline Poelmans Foto’s: Pauline Poelmans

take down
the paywall
steun ons nu!