Nieuws, Samenleving, Antwerpen, Lokaal, Stampmedia, Scouts, Diversiteit, Antwerpen, Chiro, Jeugdbeweging, Play -

PLAY Take Five wil jeugdbewegingen diverser maken

ANTWERPEN - Jeugdverenigingen zijn toegankelijk voor iedereen. Toch zijn er veel kinderen die nog nooit gehoord hebben van Scouts of Chiro. Om daar verandering in te brengen, vindt zondag 10 oktober in Antwerpen het kinder- en jongerenevenement >PLAY Take Five plaats.

vrijdag 17 september 2010 15:30
Spread the love

PLAY Take Five is een festival dat gehouden wordt in verschillende multiculturele wijken in Antwerpen. Kinderen en ouders worden uitgenodigd om kennis te maken met verenigingen zoals Scouts, Chiro, KIDS en jeugdcentrum Academie.

“>PLAY heeft twee doelstellingen”, zegt woordvoerster Maaike Van den Bergh. “De eerste is om verenigingen te helpen kansarme jongeren te bereiken. Ook willen we de positieve punten van jeugdorganisaties aan de bezoekers laten zien. Een daarvan is bijvoorbeeld samen leren spelen.”

Open kamp

“Het concept is ontstaan uit een open kamp. Dat is een kamp van de leiding van de Scouts en Gidsen Vlaanderen voor jongeren uit maatschappelijk kwetsbare gezinnen die niet bij de Scouts zijn aangesloten”, aldus Van den Bergh.

De doelgroep zijn kinderen en jongeren van 6 tot 26 jaar. “Er zijn vooral activiteiten voor jongeren. Jongvolwassenen ouder dan 18 zijn moeilijker te bereiken. Toch hopen we dat ze eens langskomen naar optredens die we samen organiseren met jongeren uit de buurt.”

KIDS

“In een jeugdvereniging leren jongeren attitudes aan. Ze leren omgaan en rekening houden met elkaar. Dat leren ze toch op een andere manier dan op school”, zegt Gert Baetens van KIDS Noord.

KIDS is een afkorting voor Kansen In De Stad. “We organiseren verschillende activiteiten voor kinderen en jongeren uit de buurt. Er is ook een jeugdhuis met computers, een voetbaltafel en een play-station. Jongeren mogen ook altijd afkomen met eigen ideeën.”

De meeste activiteiten zijn gratis. Maar voor bijvoorbeeld een 4-daags kamp naar zee vraagt KIDS ongeveer 15 euro. Als er meer kinderen per gezin worden ingeschreven, daalt de prijs per individu. Antwerpen Noord is een multiculturele wijk. “We krijgen hier jongeren over de vloer van wel twintig verschillende nationaliteiten, daar zitten ook Vlaamse kinderen bij van uit de buurt.”

Caleidoscoop

Ook Chiro Dolfijn in Antwerpen Noord is een caleidoscoop van nationaliteiten. “Als er iemand goed bezig is om diversiteit binnen hun vereniging te brengen, zijn zij het wel”, zegt Van den Bergh.

Volgens Baetens zorgen het inschrijvingsgeld, de extra kosten (voor uniformen en kampen) en soms het katholieke karakter toch nog voor een drempel tussen een jeugdvereniging en kansarme jongeren.

“In de Chiro verschilt de prijs echter sterk van groep tot groep”, zegt Joke Scheers, die instaat voor diversiteit en toegankelijkheid binnen de vereniging.

“In Antwerpen betaal je bijvoorbeeld minder inschrijvingsgeld omdat het anders moeilijk wordt voor sommige ouders om hun kinderen in te schrijven. Ook bestaat er het solidariteitsfonds, daar kunnen ouders financiële hulp vragen als dat nodig is.”

Scheers vermeldt ook dat het katholieke karakter in de Chiro aan het vervagen is. “Ouders maken zich niet druk over onze achtergrond, maar veeleer of het eten op kamp wel ‘halal’ is en over de korte rokjes en shorts die sommigen dragen.”

© 2010 – StampMedia – Eline Andries

take down
the paywall
steun ons nu!