Moord op migranten leidt tot heftig debat over migratie in Mexico
Nieuws, Wereld, Politiek, Mexico, Migratie -

Moord op migranten leidt tot heftig debat over migratie in Mexico

De gruwelijke moord op 72 migranten zonder papieren uit verschillende Latijns-Amerikaanse landen, eind augustus, op een ranch in de staat Tamaulipas, heeft geleid tot een roep om een compleet nieuw migratiebeleid in Mexico.

vrijdag 17 september 2010 13:29
Spread the love

Intussen zijn 31 van de 72 vastgebonden, geblinddoekte lichamen geïdentificeerd. Onder de slachtoffers bevinden zich twaalf Salvadoranen, vier Guatemalteken en een Braziliaan. Drie mannen, uit Guatemala, El Salvador en Honduras, hebben het overleefd.

Aftreden

Onder hevige druk moest Cecilia Romero, commissaris van het Nationaal Migratie-instituut (INM), dinsdag aftreden. Dit was onder meer een gebaar naar de presidenten van Guatemala, El Salvador en Honduras, die alledrie al in Mexico waren geweest om een verklaring te eisen en maatregelen om hun burgers te beschermen.

Net als haar voorgangers had Romero weinig succes in de aanpak van de corruptie binnen haar INM, dat mensenhandel naar de VS zou moeten aanpakken en migranten moet beschermen tegen misbruik. “Haar vertrek is een overwinning voor verdedigers van mensenrechten”, zegt Rubén Figueroa, die een opvanghuis heeft voor migranten in de staat Tabasco in het zuidoosten.

Ongeveer een half miljoen Latijns-Amerikanen steken jaarlijks de grens over met de VS. Ze hebben te kampen met willekeurige arrestaties, afpersingen, overvallen, verkrachtingen en ontvoeringen, vooral door toedoen van de Zeta’s, een criminele bende die zich vooral bezig houdt met het ontvoeren van migranten.

Migratiebeleid

“De Mexicaanse staat moet een uitgebreid migratiebeleid opstellen dat niet alleen gaat over aantallen, maar dat echt de rechten van migranten gaat beschermen”, zegt Diana Martínez, die met de organisatie Sin Fronteras juridische hulp biedt aan migranten.

Het Congres heeft al ingestemd met een wetswijziging om migranten recht te geven misbruik te melden, ook al hebben ze geen officiële status. Ook is het met deze wet niet meer strafbaar om zonder papieren het land binnen te komen, of om migranten zonder papieren te helpen.

De regering is nu bezig met een nieuwe wet die mensensmokkel wel als aparte misdaad definieert en boetes mogelijk maakt voor mensen die migranten zonder papieren in dienst hebben. Slachtoffers van misdaden zouden wettelijk in het land mogen blijven.

Migrantenorganisaties hebben er bij de regering voor gepleit Felipe González, namens de Organisatie van Amerikaanse Staten de rapporteur inzake de rechten van migrantenwerkers, uit te nodigen.

De moord in Tamaulipas staat op de agenda van de VN-Mensenrechtenraad, die deze weken bijeen is in Genève.

FM

take down
the paywall
steun ons nu!