Mind the book moet Andere Boek doen vergeten
Verslag, Nieuws, Cultuur, België, Het Andere Boek, Mind the book -

Mind the book moet Andere Boek doen vergeten

Het Andere Boek krijgt een opvolger. Liefhebbers van boeken met een maatschappelijke relevantie kunnen op 4, 5 en 6 maart 2011 terecht in deSingel in Antwerpen. Het jaar daarna neemt Vooruit in Gent de fakkel over. Jef Lambrecht wordt de curator en het gezicht van de eerste twee edities. In 2011 wordt het centrale thema “de Oriënt”.

donderdag 16 september 2010 20:14
Spread the love

Begin dit jaar kwam het nog als een totale verrassing. Het Andere Boek hield er na 33 edities mee op. Er visten te veel vissers in dezelfde vijver, klonk het.

Vooruit en deSingel willen nu toch de draad weer oppikken. Vanaf volgend jaar pakken ze om beurten uit met een “nieuw meerdaags festival dat literaire non-fictie, boeken en actualiteit centraal stelt”. Het wordt nog in hun eigen woorden een “alternatief en actueel boekenfeest waarin de kritische bevraging van de maatschappij centraal staat”.

De twee cultuurhuizen richten een nieuwe vereniging op, Vzw Mind the Book, die gaat samenwerken met uitgevers, het Vlaams Fonds voor de Letteren, Antwerpen Boekenstad, Stad Gent en het Vlaams-Nederlands Huis deBuren.

De vaste ingrediënten van het Andere Boek – de lezingen van (inter)nationale auteurs en de boekenstands – blijven behouden. “Mind the Book is echter geen erfstuk maar een nieuw project met een eigen geluid, waarin ook de hybride insteek doorklinkt die deSingel en Vooruit voorstaan. Het festival krijgt een thematische benadering met daarin expliciet ruimte voor interactie en kruisbestuiving met podiumvoorstellingen, muziek en beeld, installaties, digitale media,…”, klinkt het.

Jef Lambrecht, curator van de eerste twee edities, is ambitieus: “Mind the Book moet de ambitie hebben het boek, de tekst, het denken tot zijn bestaansreden te maken en dat jaarlijks te vieren met een festival van de geest, vanuit de overtuiging dat daar een ruim publiek voor is. Mind the Book moet de ambitie hebben om uit zijn voegen te barsten omdat het een seismograaf wil zijn en expliciet de vinger aan de pols houdt.”

Samen met coördinator Els Steegmans zal Lambrecht het programma samenstellen.

take down
the paywall
steun ons nu!