Saddam Hussein was president van Irak van 1979 tot 2003
Nieuws, Wereld, Irak, Saddam Hussein, VN-sancties, Schadevergoedingen, VS-invasie, Golfoorlog, Smartengeld -

Irak betaalt 400 miljoen dollar smartengeld aan getraumatiseerde Amerikanen

Irak zal 400 miljoen dollar aan smartengeld betalen aan Amerikaanse burgers die beweren gefolterd of getraumatiseerd te zijn door het voormalige regime van Saddam Hussein na diens invasie van Koeweit in 1990.

woensdag 15 september 2010 17:25
Spread the love

Het Saddamregime hield honderden Amerikanen gegijzeld tijdens de Golfoorlog, waarbij het hen gebruikte als menselijk schild.

VN-sancties

Dit controversiële akkoord beëindigt jaren van juridische strijd en zou kunnen bijdragen tot het opheffen van de VN-sancties die twee decennia geleden werden opgelegd aan het land.

De Iraakse minister van Buitenlandse Zaken zei dat de overeenkomst, die begin september werd ondertekend door James Jeffrey, de Amerikaanse ambassadeur in Irak, tegemoet komt aan de juridische eisen tegenover het vorige regime, die overgeërfd werden, en in de lijn ligt met de onderhandelingen met het oog op de beëindiging van de sancties.

Het afwikkelen van de eisen tot schadevergoeding van Amerikaanse burgers is door Washington steeds gezien als een van de belangrijkste vereisten om er bij de VN op aan te dringen de sancties te beëindigen.

Het bedrag zal waarschijnlijk komen van de geschatte 900 miljoen dollar uit het toenmalige ‘oil for food’-programma dat door de VS werd bevroren.

Iraakse slachtoffers

De nieuwe overeenkomst wekt de woede op van de vele Iraakse burgers die zichzelf ook beschouwen als slachtoffers van het Saddamregime en van de, sinds 2003, door de VS geleide invasie.

Tegenover de paar honderd Amerikaanse gijzelingsslachtoffers van het Saddamregime staan tienduizenden Iraakse slachtoffers van de invasie door de VS. Ook zij hebben recht op een schadevergoeding onder de bepalingen van het zogenaamde consequence management-systeem dat het Amerikaanse leger toepast.

Voor hen is het echter zeer moeilijk, dikwijls onmogelijk, om toegang te krijgen tot die schadevergoeding waarvan de uitgekeerde bedragen armzalig laag zijn.

Zo wordt voor een door het Amerikaanse leger per ongeluk gedode Iraaks burger het maximum bedrag per schadeclaim van 2.500 dollar uitgekeerd. Voor een vernield huis wordt 1.300 dollar uitgekeerd. Voor een ingetrapte deur 50 dollar.

Advocaten hebben reeds meegedeeld dat ze verwachten dat de geëiste schadevergoedingen vanwege de Amerikanen, waarvan niet één het leven liet, per geval gemiddeld tussen de 400.000 en 500.000 dollar zullen bedragen.

Vele Iraakse burgers vinden deze schadevergoedingen dan ook niet acceptabel indien de Iraakse regering ook geen stappen onderneemt tegen de VS. Zij zouden evenzeer de VS moeten kunnen vervolgen voor de geleden schade en een aanvaardbare schadevergoeding eisen.

Bronnen:

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!