Verslag, Nieuws, Economie, België, Dexia -

“Dexia bespaart opnieuw op rug personeel”

Dexia schrapt nog eens 665 banen. België wordt het zwaarst getroffen. Hier moeten 385 banen verdwijnen. “Wij zijn gechoqueerd. Voor de derde keer in twee jaar bespaart men op de rug van het personeel”, reageert Miranda Ulens van de socialistische bediendevakbond BBTK.

woensdag 15 september 2010 17:18
Spread the love

De directie van Dexia stelde woensdag een nieuw besparingsplan voor aan de Europese Ondernemingsraad van de bank-verzekeraar. In totaal moeten 665 werknemers het bedrijf verlaten. België krijgt met 385 geschrapte banen de zwaarste klappen. In Frankrijk en Luxemburg worden respectievelijk 70 en 140 banen geschrapt.

Dexia wil tegen 2011 600 miljoen euro besparen. Het woensdag aangekondigde besparingsplan moet 160 miljoen euro opleveren. In januari en juni 2009 verdwenen er ook al 1500 banen. Deze keer zou het kantorennetwerk wel gespaard blijven. Dexia viseert deze keer de ondersteunende diensten zoals de IT-afdeling. De bank-verzekeraar belooft wel naakte ontslagen te vermijden.

“Er worden banen geschrapt in diensten waar het vet al lang van de soep is. Een van die afdelingen waar men wil besparen, telt al 27837 overuren. Er is ook geen enkele garantie dat er binnen tien maanden niet een nieuwe herstructurering volgt”, zegt Miranda Ulens, secretaris van BBTK.

De vakbonden hadden gehoopt dat er op andere posten bespaard werd. “Besparen kan je ook door een beter beheer van het gebouwenpatrimonium en door een beperking van de exuberante bonussen. Wij vinden niet dat alleen het personeel telkens het gelag moet betalen”, zegt Miranda Ulens.

De komende dagen wordt het personeel geconsulteerd om zich te beraden over eventuele acties.

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!