Nieuws, Cultuur, België, Antwerpen, Lokaal, Antwerpen, 50 jaar Congo, Boulevard Amandla, Tchukudu, Ludo Renders, Goma, Oost-Congo, La Piscine d'Activité -

Boulevard Amandla toont Oost-Congo op positieve wijze

ANTWERPEN - Vergeet de bakfiets en maak kennis met de 'tchukudu'. In Antwerpen-Noord vindt deze maand Boulevard Amandla plaats. Een kleurrijk festival boordevol Afrikaanse kunst en cultuur. Dit jaar wordt Oost-Congo op een positieve wijze belicht. DeWereldMorgen.be sprak met Ludo Renders, voorzitter van La Piscine d'Activité, de organisatie achter het festival.

woensdag 15 september 2010 17:55
Spread the love

Foto’s: tijdens Boulevard Amandla 2010 steelt de ‘tchukudu’ de show (fotografie Brigitte Boffin en Marc Jambers).

De wijk Antwerpen-Noord is deze maand in Afrikaanse sferen gehuld. Op verschillende plaatsen in de wijk vinden exposities, filmvertoningen, debatten en andere evenementen plaats.

De vzw achter Boulevard Amandla is La Piscine d’Activité. Deze bestaat uit Jan Vandenhoeck, Paul Viaene, Shari Aku Legbedje, Ludo Renders en veel andere, hardwerkende mensen. Een gesprek met Ludo Renders.

Hoe is dit festival ontstaan?

La Piscine d’Activité: “In 2005 hielden we een poëzienamiddag op het De Coninckplein. In die tijd had politiecommissaris Bart Debie het daar nog voor het zeggen. Hij ging toen zo ver door onze poëzienamiddag ruw te verstoren en zelfs te verbieden.”

“We werden toen gedwongen om te werken in cafeetjes. Na al die jaren groeide het evenement uit tot festival Boulevard Amandla.”

“‘Amandla‘ was de strijdkreet tijdens de antiapartheidsstrijd in Zuid-Afrika. Dat vonden wij een passende naam voor ons festival.”

Waarom focust Boulevard Amandla dit jaar op Oost-Congo?

La Piscine d’Activité: “Dit jaar is Congo 50 jaar onafhankelijk. In België zien wij vrij weinig Congolese kunst en cultuur. Dit is het moment om kunst en cultuur van Congo naar hier te halen.”

“Daarnaast hoor je de laatste tijd veel onheilspellende berichten over Oost-Congo. Vooral over verkrachtingen rond de stad Goma en in de provincie Noord-Kivu.”

“Samen met de Afrikaanse vrouwenvereniging Amuka vzw trokken wij naar Oost-Congo om ons bezig te houden met de lokale kunst en cultuur. Wij bezochten daarnaast ook een ziekenhuis en een weeshuis.”

Waarom stellen jullie de tchukudus tentoon?

La Piscine d’Activité: “In Goma is de tchukudu een belangrijk transportmiddel. De tchukudu is een houten vervoermiddel op twee wielen. De wielen zijn van hout. De banden zijn van andere gerecycleerde banden gemaakt. En de rem is ook een stuk band.”

“De tchukudu wordt al meer dan 100 jaar in Goma gebruikt. Een Congolese ontwerper zag ooit een Europese fiets. De fiets inspireerde hem om een tchukudu te maken. De Vlaamse missionarissen ontdekten dit en bestelden er gelijk 20. Sindsdien is de tchukudu niet meer weg te denken uit Goma.”

“Toen hebben wij besloten om de tchukudu naar Antwerpen te halen. Wij lieten 35 tchukudus naar Antwerpen verschepen.”

Gebruiken jullie de tchukudus ook?

La Piscine d’Activité: “Afgelopen zaterdag was het openingsfeest van Boulevard Amandla op het De Coninckplein. Enkele bekende Vlamingen, zoals Axel Daeseleire en Jeroen Olyslaegers, bestegen een tchukudu en namen het op tegen de ploegen van enkele Antwerpse cafés. 

“Andere tchukudus lieten wij artistiek bewerken door Afrikaanse en Belgische kunstenaars. Je kan deze nog tot het einde van deze maand zien in onthaalcentrum Atlas, de Solar Shop en in Fabriek Noord.”

Wat doen jullie met de tchukudus als het festival voorbij is?

La Piscine d’Activité: “Op zondag 26 september gaan wij de artistiek bewerkte tchukudus veilen in het Koninklijk Atheneum aan de Rooseveltplaats. De opbrengst zal gaan naar het weeshuis Centre Amuka in Goma. Daar zitten kinderen van de in oorlog misbruikte moeders. De avond sluiten wij af met een bal populair.”

“Enkele tchukudus zijn al verkocht aan het openluchtmuseum van Bokrijk en aan het alternatief reisbureau Joker. De andere wachten nog op een koper.”

Wat kunnen wij nog meer zien tijdens Boulevard Amandla?

La Piscine d’Activité: “Boulevard Amandla is een veelzijdig festival. Deze week is het Cine Amandla in Filmhuis Klappei. In de week van maandag 20 september organiseren wij een debat, een lezing en een infoavond.”

Wie zich de komende weken wil verdiepen in Afrikaanse kunst en cultuur, kan dus afzakken naar Antwerpen-Noord. 

take down
the paywall
steun ons nu!