Nieuws, Samenleving, België, Jongeren, Stampmedia, Kinderen, Verslaving, Oivo, Cafeïne, Energiedranken, FRIS-feest, Jean Nève, NOXX, Ongezond, Red Bull, Bart Clerckx -

Belgisch FRIS-feest in Noxx zonder Red Bull

Op 1 november zal in de Antwerpse discotheek Noxx het eerste FRIS-feest plaatsvinden. 12- tot 15-jarige jongeren kunnen er proeven van het echte uitgaansleven. Zonder drugs, alcohol of sigaretten en nu in Vlaanderen ook zonder Red Bull … Na enkele telefoontjes van StampMedia.

woensdag 15 september 2010 10:30
Spread the love

De FRIS-feesten zijn bij onze 12- tot 15-jarige noorderburen niet onbekend. “Het idee is ontstaan op vraag van de jongeren zelf. Ze wilden ook eens proeven van het echte uitgaansleven”, vertelt Philippe Hes, organisator van het feest.

Opvallend is dat één van de partners waarmee FRIS samenwerkt Red Bull is. “Wij serveren inderdaad Red Bull op onze feestjes, maar daar zie ik geen probleem in. Het is niet bewezen dat Red Bull slechter is dan bijvoorbeeld Cola.”

Ook Bart Clerckx, general manager van discotheek Noxx Antwerpen, ziet hier geen graten in. “Als die jongeren willen, kunnen ze zulke energiedranken ook verkrijgen in de winkel om de hoek. Ik zie niet in waarom wij het niet mogen aanbieden.”

Geen Red Bull voor jongeren onder de 16 jaar

Volgens Jean Nève, wetenschappelijk voorzitter bij de Hoge Gezondheidsraad, is Red Bull niet aan te raden bij jongeren onder de 16 jaar. “Kinderen tussen 12 en 15 jaar mogen dagelijks 100 mg cafeïne opnemen zonder gevaar te lopen. Indien ze meer binnenkrijgen, kan dit leiden tot slapeloosheid, angst, onrustigheid en een versnelde hartslag.”

Als je weet dat een blikje Red Bull (250 ml) gemiddeld 80 mg cafeïne bevat, is een overdosis snel bereikt. “Door Red Bull aan te bieden op een feest voor 12- tot 15-jarige jongeren, geef je hen bovendien de boodschap dat het geen kwaad kan, hoewel de gevolgen niet te onderschatten zijn.”

“De kans dat deze jongeren na het feest opnieuw Red Bull zullen drinken, is groot. Het is belangrijk om ze te informeren over de mogelijke gevaren, zodat ze bewust kunnen kiezen.”

Verre van onschuldig

Eerder dit jaar publiceerde het Onderzoeks- en Informatiecentrum van de Verbruikersorganisaties (OIVO) een rapport waarin het aanraadde om de verkoop aan minderjarigen (onder de 16 jaar) te verbieden.

“We hebben hier te maken met een product dat verre van onschuldig is. Er bestaat een reëel gevaar voor de jonge consumenten die te veel van het product drinken.” Naast de eerder vernoemde gevolgen, kan overconsumptie van zulke drankjes tot echte afhankelijkheid leiden, zegt het rapport nog.

Red Bull trekt zich terug

Bart Clerckx, general manager bij Noxx Antwerp, liet ons na een paar telefoontjes weten dat Red Bull België samen met Noxx Antwerpen besloten hebben om de energiedrank niet aan te bieden op het FRIS-feest van 1 november.

“Red Bull België wil niet ‘marketeren’ op de markt van de min-16-jarigen. Vandaar deze moreel verantwoorde reactie.”

© 2010 – StampMedia – Emilie Laurent

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!