Beeld van de Witte Mars van 20 oktober 1996 in Brussel
Opinie, Nieuws, Samenleving, België, Kerk, Seksueel misbruik, Seksuele moraal, Gezin, Incest, Witte Mars, Abdij Averbode, Marc Dutroux -

Seksueel misbruik doet instituten wankelen

Ik merk algemene verstomming binnen en buiten de kerk n.a.v. de persconferentie van de ex-commissie-Adriaenssens. Ik deel de woede en de verontwaardiging vanwege de misdaden van een niet onbelangrijke minderheid binnen de clerus, al geeft het ons nu een gevoel van een zekere alomtegenwoordigheid.

dinsdag 14 september 2010 18:20
Spread the love

Het is prima dat de katholieke vuilnisbak eindelijk geledigd wordt. En dat er misschien een nieuw begin kan komen.

Zelf hoor en lees ik deze verhalen al 23 jaar. Sindsdien komen namelijk ‘overlevers’ van seksueel misbruik maandelijks samen in praatgroepen in diverse Vlaamse steden en jaarlijks op een verwerkingsweekend in de abdij van Averbode.

We hebben het nooit aangedurfd om een daderpraatgroep op te richten, maar dit waren en zijn allen mensen met ervaring van seksueel misbruik … in gezinsverband.

Het instituut kerk davert nu op zijn grondvesten vanwege dit hemeltergende seksueel misbruik. Terecht is er verontwaardiging, want diezelfde kerk heeft zich eeuwenlang als een morele autoriteit opgeworpen. Met als specialiteit: de seksuele moraal. Het is wrang.

Eerste aanzetten worden nu gegeven om ook eens te kijken in andere ‘instituten’. Hoe zit het daar met seksueel misbruik?

Ik vergeet nooit mijn tranen en de krop in de keel, toen de Witte Mars door Brussel trok. Die duizenden mannen en vrouwen die dankbaar afgaven op die ene baarlijke duivel Marc Dutroux.

Het ontroerde me dat ze eindelijk voor de weerloosheid van kinderen opkwamen. Toch stond ik daar toen en sta ik hier nu weer met een dubbel gevoel aan de zijlijn: hoeveel vaders, grootvaders, broers, moeders stapten daar niet op …, terwijl het misbruik zich soms in de veilige omwalling van hun eigen gezin voordoet?

Of straffer nog: op de Anspachlaan verontwaardigd en met ingehouden woede opstappen, terwijl ze zelf dochter of zoon verkracht(t)en.

Het eerste weekend in Averbode 23 jaar geleden had als thema ‘Godsdienst en incest’: hoe een eenzijdig mannelijk godsbeeld incest kan stimuleren en verborgen houden. De God-Vader die dan aan de kant van de dader staat, terwijl de misbruikte zich schuldig voelt. “Het is Gods wil”.

Christenen en kerken zien eindelijk in dat ze een heel zwaar huiswerk hebben. We hebben er met velen jaren op gewacht, opdat dit zou worden (in)gezien!

Ik wacht nu nog vol spanning op het doorbreken van de schijnheiligheid in de brede maatschappij. Zo staat bijvoorbeeld het ‘instituut’ gezin op springen, als incest even massaal in de openbaarheid zou komen.

De kerk heeft een zware erfenis en kan nu niet anders dan haar verantwoordelijkheid op te nemen. De andere instituten, in ’t klein en in ’t groot, moeten hun les nog leren.

Luc Vankrunkelsven

Luc Vankrunkelsven is medewerker bij Wervel vzw. Hij is als norbertijn verbonden met de abdij van Averbode.

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!