Antwerpen, Lokaal, Stampmedia, Antwerpen, Borgerhout, Volksfeest, Charlotte Nys, Koxplein, Madam Fortuna -

Madam Fortuna neemt Borgerhoutse Koxplein op sleeptouw

ANTWERPEN - Op en rond het Koxplein in Borgerhout werd op zaterdag 11 september een volksfeest georganiseerd door het kunstencentrum ‘Madam Fortuna’. Met gratis concerten, randanimatie voor kinderen en eten tegen democratische prijzen wilden de initiatiefnemers alle buurtbewoners laten meegenieten.

dinsdag 14 september 2010 11:45
Spread the love

Madam Fortuna is een kunstenplatform en ontmoetingsplaats in het hart van Borgerhout. Tijdens het weekend van 11 en 12 september zwaaide het centrum haar deuren feestelijk open als startschot voor het komende seizoen.

Naast de vele optredens, de lekkere gerechten en de activiteiten voor kinderen, konden buurtbewoners bij verschillende infostands terecht voor inlichtingen over lokale organisaties zoals Kids vzw, De Shelter en Madam Fortuna zelf.

Zondagavond hield Madam Fortuna een sfeervol afscheidfeest in de lokalen van het kunstencentrum met meer muziek en performances.

Drempels wegnemen

“De eerste editie van het feestweekend in 2009 was volledig binnenshuis. We merkten dat de drempel voor de buurtbewoners te hoog lag, daarom wilden we het dit jaar anders aanpakken. Door een hele dag muziek, ambiance en kinderanimatie op het Koxplein aan te bieden, brengen we het feest naar de mensen”, zegt communicatieverantwoordelijke Charlotte Nys.

Alle mensen uit de buurt kregen een persoonlijke uitnodiging in de bus en aan de plaatselijke handelaars werd gevraagd het festival mee te ondersteunen.

Om het feest in goede banen te leiden, werden vrijwilligers opgetrommeld via wijkcentrum De Shelter. De medewerkers van samenlevingsopbouw in Borgerhout stellen vast dat de allochtone buurtbewoners weinig aansluiting vinden bij initiatieven van de districtsraad.

Ze zijn te weinig betrokken om mee de agenda van het beleid te bepalen of om hun eigen agenda door te drukken. Lokale evenementen zoals een buurtfeest vormen een uitgesproken kans om de verschillende bevolkingsgroepen te laten meehelpen.

Artistieke mix van generaties en culturen

Madam Fortuna kiest ervoor om zich als werkplaats te verbinden met de woonplek. De vier initiatiefnemers Koen Broucke (beeldend kunstenaar), Geert Hellings (muzikant), Luk Nys (theatermaker) en Ellen Vemeulen (cineaste) willen van Madam Fortuna een creatieve speler maken in het maatschappelijk debat van de buurt.

Luk Nys heeft in het verleden al samen met Marokkaanse filmmakers en artiesten een documentaire gemaakt over leven en werken in Borgerhout. In de toekomst willen de medewerkers van Madam Fortuna graag de handen in elkaar slaan met kunstenaars van overal.

Meer info en programma op de website van Madam Fortuna: www.madamfortuna.be

© 2010 – StampMedia – Marieke Van Cauwenberghe

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!