Het domein (foto uit Nord Eclair)

Een Vlaamse 11 september

Op 11 september ging een gebouw tegen de vlakte. Het waren de Twin Towers niet en de daders waren geen moslimterroristen. Het ging gewoon om prachtig Vlaams erfgoed en de daders waren Vlaamse industriëlen met als motief: geld, money, flows.

dinsdag 14 september 2010 16:43
Spread the love

Op 11 september jongstleden liet de groep Beaulieu het domein van Ogier van Boesbeke platwalsen in Bousbecq in Frankrijk, net over de grens met Wervik waar ze een industrieterrein hebben waarop hun in 2009 failliet gegaan bedrijf Berry Décor stond.

Wie was Ogier van Boesbeke?

Ogier van Boesbeke werd in 1520 geboren als zoon van Georges, heer van Boesbeke. Hij liep school te Wervik en studeerde daarna in Leuven.

Koning, later Keizer, Ferdinand van Oostenrijk, stuurde hem als gezant en spion in 1556 naar het Ottomaanse Rijk. Boesbeke verbleef in Istanboel tot 1562. Hij leverde ons de meest gedetailleerde beschrijving van de diplomatieke en politieke geplogenheden van de Ottomanen. En ook een hele reeks meer triviale gebruiken. Hij beschreef als eerste West-Europeaan de sorbet en de yoghurtdrank. Hij importeerde van ginder in de Nederlanden de kastanje, de jasmijn en de seringen, die de Brabanders nog altijd met haar Arabisch/Turkse naam lila’s noemen. En ook de tulp, waarvan iedereen nu denkt dat het een Hollandse uitvinding is.

Boesbeke is ook onze enige bron over de Germaanse taal die toen nog rond de Krim door de Goten werd gesproken. Een delegatie van hen arriveerde in Istamboel en Boesbeke liet ze in hun taal tot tien tellen: ita, twa, tria, fider, fjuf, seis, sevene, en dat laatste, zo schreef hij, “spreken ze uit zoals wij Vlamingen, en niet zoals de Brabanders, die zeven zeggen en ons altijd uitlachen met onze uitspraak.” Verder noteert hij een heel lijstje woorden die sterk gelijkenis met het Nederlands vertonen, ondermeer broe, brood; tag, dag; hus, huis; plut, bloed etc.. Het zijn de enige woorden die we kennen van dat Krimgotisch.

Het domein van Boesbeke stond later ook bekend onder de naam Hof van Ghestem.

De groep Beaulieu was er de laatste eigenaar van. Het ligt naast het industrieterrein waar hun firma Berry Décor was gevestigd. Nu lieten ze het afbreken om de grond mee te incorporeren in het industrieterrein en zo de waarde ervan te op te drijven van ‘landbouwgrond’ naar ‘industriegrond’. De nieuwe eigenaar zou ook een Vlaming zijn, een zekere Demeyere.

De werken begonnen om zeven uur ’s ochtends. Leden van Franse Erfgoedverenigingen probeerde de sloop te stoppen. Het lukte niet. De vertegenwoordigers van Beaulieu die toekeken werden uitgejouwd. Hun repliek was typisch: « c’est cassé maintenant, ça ne peut plus être classé ».
 

take down
the paywall
steun ons nu!