“Personeelsnormen in rusthuizen verlagen maakt problemen erger”
Verslag, Nieuws, Economie, België -

“Personeelsnormen in rusthuizen verlagen maakt problemen erger”

De werkgeversorganisatie van de privé-rusthuizen, FOS, slaat alarm. Als de overheid de personeelsnormen niet verlaagt, zullen er rusthuizen de deuren moeten sluiten, is de boodschap. Paniekzaaierij, reageert Olivier Remy van LBC-NVK. “De werkgeversorganisatie probeert eigenlijk via lagere personeelsnormen de loonkosten te drukken.”

maandag 13 september 2010 16:09
Spread the love

Volgens de Federatie Onafhankelijke Seniorenzorg (FOS) zijn er momenteel 2000 werknemers tekort in de sector. Privérusthuizen of woon- en zorgcentra die willen uitbreiden dreigen hun financiering te verliezen omdat ze niet meer het minimumaantal verpleegkundigen in dienst hebben.

FOS stelt voor om als noodmaatregel tijdelijk de personeelsnormen te verlagen. Geen goed idee, reageert de christelijke bediendevakbond LBC-NVK. “Personeelsnormen zeggen hoeveel verpleegkundigen minimaal in dienst moeten zijn bij een instelling. Als je het aantal verpleegkundigen vermindert, heb je diverse nadelige effecten: je verzwaart de werkdruk voor andere personeelsleden zoals zorgkundigen en je vermindert de kwaliteit van de verleende zorg. Door de norm te verlagen wek je ook de indruk dat het wel meevalt met het personeelsgebrek. Terwijl dat niet zo is. De norm versoepelen helpt niet om meer verpleegkundigen aan te trekken”, zegt Olivier Remy, vakbondssecretaris van LBC-NVK. 

Wat wel helpt, zijn betere loon- en arbeidsvoorwaarden, vindt LBC-NVK. En dat betekent dat de personeelsnormen juist omhoog moeten.

LBC-NVK stelt ook voor om meer middelen te investeren in opleidingen waardoor werkzoekenden zich kunnen omscholen tot zorgkundige of verpleegkundige.

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!