Boulevard Amandla 2010 in Antwerpen
Antwerpen, Lokaal, Antwerpen, Boulevard Amandla, Tchukudu -

Boulevard Amandla 2010 in Antwerpen

maandag 13 september 2010 10:45
Spread the love

ANTWERPEN – De tchukudu, zeg maar houten step, weerspiegelt de inventiviteit en veerkracht van Afrika. De eerste tchukudu werd rond 1910 vervaardigd door de in de streek toen gerenommeerde Congolese beeldhouwer Mulinga Nzanzu in het dorpje Mukongo.

De aankoop van een fiets was toen – en is nu nog steeds niet – voor iedereen haalbaar. Vooral jongeren tussen 12 en 20 jaar gebruikten de imitatiefietsen als speeltuigen, maar vooral voor het vervoeren van de opbrengst van de velden naar het dorp.

Boulevard Amandla ‘(In)dépendance Cha Cha’, is een ode aan dit historische jaar van Afrikaans zelfbewustzijn. Het brengt de straten van Congo naar Antwerpen.

Dit als spiegel voor het Afrika van nu, dat ondanks zijn turbulente geschiedenis, een enorme veerkracht blijft vertonen. Dankzij Amuka vzw, een vereniging van Congolese vrouwen die in België wonen, rijden deze tchukudus nu ook over onze Boulevard.
 

dagelijkse newsletter

Unite Talks: Mohamed Barrie

This interview is one to to take your time for! 🙏 🔆 45 minutes of Mohamed Barrie!🔆 💥 Mohamed is a dedicated social worker, organizer and advocate for veganism. He shares his view on structural racism, power, exclusion and veganism. 🌏 Based on his own experiences he shines a new light on the vegan movement and on the role of racism within these movements. 〄 PS: We just started doing these interviews, so feedback is much appreciated!

Geplaatst door u:nite op Dinsdag 20 oktober 2020

take down
the paywall
steun ons nu!