Nog een muur op weg naar de VS
Nieuws, Samenleving, Mexico, Migratie -

Nog een muur op weg naar de VS

Vanuit Latijns-Amerika zonder documenten naar de Verenigde Staten reizen was al geen lachertje. De migranten moeten grenscontroles, migratiewetten en maffia's zien te ontwijken. Nu komt er nog een hindernis bij: een muur tussen Guatemala en Mexico.

zondag 12 september 2010 19:24
Spread the love

Raúl Díaz van de douaneautoriteiten in Guatemala bevestigt dat de Zuid-Mexicaanse deelstaat Chiapas van plan is een muur te bouwen langs de grensrivier Suchiate, vergelijkbaar met die aan de grens tussen Mexico en de VS en met de bedoeling smokkelaars tegen te houden. “Hij zou ook de vrije doorgang voor illegale migranten kunnen verhinderen”, zegt hij.

Via de Suchiate worden Mexicaanse producten naar Guatemala gesmokkeld. Er komen ook duizenden Centraal- en Zuid-Amerikanen zonder papieren langs die op weg zijn naar de Verenigde Staten. Jaarlijks trekt een half miljoen migranten zonder toelating door Mexico, zegt de Nationale Commissie voor Mensenrechten in Mexico (CNDH).

Geen zin

Het plan om de muur te bouwen heeft een golf van protest veroorzaakt. Onder meer migrantenorganisaties stellen dat de muur geen zin heeft omdat hij de migratiestroom niet zal tegenhouden. Ook de Guatemalteekse regering reageerde al, ook al werd ze nog niet officieel door Mexico op de hoogte gesteld van de plannen. “Muren zijn te omzeilen, ze zijn niet de oplossing voor de problemen”, zei vicepresident Rafael Espada.

De muur “zal de situatie van de migrantenbevolking nog verslechteren omdat de nood bij onze landgenoten hoog is en ze er altijd in slagen via nieuwe blinde punten zonder migratie- en veiligheidscontrole de grens over te steken, wat de risico’s verhoogt”, zegt Erick Maldonado van de Nationale Raad voor Hulp aan Migranten van Guatemala.

Bloedbad

Migranten die zonder papieren Mexico doorkruisen, krijgen het steeds harder te verduren. Op 23 augustus werden de lichamen van 72 migranten uit Guatemala, El Salvador, Honduras, Ecuador en Brazilië aangetroffen in een ranch in de Mexicaanse deelstaat Tamaulipas, vermoedelijk vermoord door de misdaadorganisatie de Zeta’s. Van september 2008 tot februari 2009 kwamen bovendien tienduizend meldingen van ontvoeringen van migranten binnen, zegt de CNDH.

Ook de overheden pakken migranten harder aan. In april keurde Arizona, de zuidwestelijke staat in de VS, een wet goed waardoor de politie elke persoon mag oppakken waarvan ze vermoedt dat die geen geldige documenten heeft.

Historische vergissing

Aan de grens met Mexico, langs de rivier Bravo, bouwen de Verenigde Staten een 1126 kilometer lange muur.

“De verschrikkelijke stijging van de bedragen die mensenhandelaars vragen en van de corruptie bij de autoriteiten is het gevolg van de muren die de Verenigde Staten heeft gebouwd en nog wil bouwen aan de grens”, zegt priester Francisco Pellizari van het Huis van de Migrant in Mexico. Muren zijn een “historische vergissing”, zegt hij, verschillende landen ter wereld hebben er tevergeefs de migratiestromen mee proberen op te lossen, het heeft de migratiestromen alleen maar afgeleid naar nog gevaarlijker plaatsen waar duizenden doden vallen. (RP)

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!