Vluchtelingenkamp in Brussel ontruimd
Verslag, Nieuws, Samenleving, Politiek, België, Vluchtelingen, Dossier:vluchtelingen -

Vluchtelingenkamp in Brussel ontruimd

De politie heeft vrijdagmiddag het vluchtelingenkamp aan het Noordstation ontruimd. Vergezeld van een grote groep schoonmakers van de stad Brussel maanden ze de 100 asielzoekers aan om snel hun tenten en barakken af te breken.

vrijdag 10 september 2010 16:41
Spread the love

In de schaduw van de WTC-torens in Brussel groeide het vluchtelingenkamp. In tenten en barakken woonden ondertussen al 150 asielzoekers waarvan 50 kinderen. De asielzoekers konden op steeds meer steun rekenen van buurtbewoners en anderen die hen eten, dekens en kleren brachten. Dit weekend stond ook een solidariteitsactie op de agenda.

Een grote groep schoonmakers van de stad Brussel stond klaar om de tenten en barakken op te ruimen. Maar dankzij de hulp van tientallen vrijwilligers kon alle materiaal vervoerd worden naar de nieuwe kampplaats.

Na de ontruiming trokken de vluchtelingen in een lange stoet naar het Gaucheretpark. Daar zouden ze na een tussenkomst van minister van Huisvesting Evelyne Huytebroeck (Ecolo) mogen verblijven. Er zouden ook douches en toiletten komen.

Dat was buiten de burgemeester gerekend. Die weigert de vluchtelingen de toegang tot het park. Minister Huytebroeck zoekt verder naar een nieuwe kampplaats.

Normaal moet de overheid asielzoekers opvangen, maar door het opvangtekort bij Fedasil worden duizend vluchtelingen in hotels gedropt. Honderden anderen kunnen nergens terecht en moeten overnachten in openlucht.

take down
the paywall
steun ons nu!