Nieuws, Cultuur, België, Fotograaf, fotografie, jerboa vzw, kunst, mous lamrabat, rachid lamrabat, salah edin, stampmedia, vlaanderen -

Fotografen-duo Lamrabat wil begrip worden in Vlaanderen

Wie denkt dat Marokkanen geen kunstenaars kunnen zijn, en bovendien niet succesvol zouden zijn, ‘think again’. Rachid en Mous Lamrabat zijn twee jonge fotografen die de weg naar succes aan het zoeken zijn.

vrijdag 10 september 2010 14:10
Spread the love

Samen richtten de broers twee jaar geleden ‘Lamrabat Photography’ op. Een jaar geleden begonnen ze professioneel te werken. Rachid Lamrabat: “We zijn al 6 à 7 jaar bezig met fotografie. Het was een hobby en we dachten dat het daar bij zou blijven. Tot het uiteindelijk meer een passie werd.”

Ramadan in beeld

De Lamrabats kwamen in het begin van de ramadan af met een beeld dat verscheen in De Standaard.

“On a cold winternight zaten we aan tafel en bedachten we hoe we een beeld kunnen maken over de ramadan”, vertelt Rachid. Het beeld ‘Evolution’ bleek een succes te zijn voor zowel moslims als niet-moslims. Nauwelijks een week na de publicatie werden velen fan van hen op hun Facebookpagina.

Op de foto zie je één persoon die telkens van houding, stijl en kledij veranderd, maar de persoon blijft hetzelfde. Mous Lamrabat verklaart: “Dit wil zeggen dat vandaag de dag mensen zoals ons trendy zijn en toch nog altijd hun waarden en normen behouden ten opzichte van de islam. Religie blijft nog steeds een rode draad.”

Projecten

“We zijn blij met ons reeds geleverd werk”, zegt Rachid. “We hebben heel leuke projecten binnengehaald.” Op culturele avonden in Antwerpen zijn zij vaak te gast als fotograferen. Ook artiesten uit Nederland en België fotograferen ze. Zo hadden ze een shoot gedaan van de topdansers van België.

“Voor rapper Salah Edin, een internationaal artiest, hebben wij zijn volledige album mogen fotograferen. Leuke namen dus.”

In de kantoren van Jobat in Brussel zullen binnenkort de foto’s van de gebroeders Lamrabat op grote panelen te zien zijn. Ze hadden al exposities in Leuven, Antwerpen en Gent. Zelf hebben zij er nooit om gevraagd, maar ze vinden het wel leuk.

“We hebben al veel eigen projecten op het programma voor dit jaar, maar daar willen we nog niets over kwijt”, zegt Mous.

Internationaal

“We focussen ons op België, maar we hebben wel al de kans gehad om een aantal projecten te mogen doen in het buitenland”, zegt Rachid.

Jerboa vzw, een productiehuis, stuurde hen naar Senegal voor een filmpje. Na de reis werkte het duo mee met Jerboa. Jerboa is nu een gevestigde waarde aan het worden in Antwerpen en omstreken.

Het is een pool van creatievelingen die werken rond video, foto, art, enz… Jerboa is vandaag vooral gekend voor zijn filmpjes en culturele producties zoals ‘Nuff Said’. Maar binnenkort komt daar dus ook verandering in.

Begrip in Vlaanderen

“Binnen 5 jaar willen we dat ons statement duidelijk is. Lamrabat Photography moet een begrip zijn in Vlaanderen. Onze stijl moet dan herkend worden”, zegt Rachid. “Tonen dat Marokkanen ook wat kennen van kunst is wat we willen bereiken. Zodat er een generatie komt die dan hetzelfde doet en kan zeggen: Wij horen er ook bij!”

© 2010 – StampMedia – Farah Ahaddour

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!