Antwerpen, Lokaal, Antwerpen, Peru, Studio Globo, Inleefatelier, Geert Van Malderen, Mondiale vorming, Ontwikkelingseducatie -

Studio Globo organiseert opnieuw inleefateliers

ANTWERPEN - Het afgelopen jaar werd Studio Globo in de Scheldestad grondig verbouwd. Het inleefatelier van Peru is volledig vernieuwd. Een stuk van een Boeing 747 is naar de speelplaats gehesen. Op zaterdag 18 september kun je het resultaat zien tijdens de opendag.

donderdag 9 september 2010 10:15
Spread the love

Foto: op de speelplaats van Studio Globo staat de romp van een echt vliegtuig. In Studio Globo staat zelfs een Peruviaanse volkskeuken (fotografie Dieter Dedecker).

Voorbij de zware deur ruikt het naar verse verf. Werkmannen roepen instructies naar elkaar. Cirkelzagen draaien. Hamers kloppen nagels in de muren. Op de speelplaats staat een stuk vliegtuig. Er wordt hard gewerkt om het gebouw op tijd af te krijgen voor de opendag.

Binnen in het gebouw is een heus stukje Peru nagebouwd. Huisjes met golfplaten daken, winkeltjes en een echte bus die kinderen van Lima naar het dorp brengt. Het ziet er heel realistisch uit. Ook hier ruikt het nog naar een nieuwe verflaag.

Inleefateliers

Studio Globo zit al meer dan 20 jaar in het oude schoolgebouw in de Rolwagenstraat. Al jarenlang zet de ploeg medewerkers zich hier in voor het onderwijs. Educatief medewerker Geert Van Malderen (49) vertelt:

“Leerkrachten en leerlingen van basisscholen komen naar ons toe om te werken over solidariteit en verbondenheid. Wij organiseren inleefateliers, fotosessies, verhalen en workshops.”  

Van Malderen: “Als de kinderen hier aankomen, nemen wij hun mee in het vliegtuig. Na het vliegtuig gaan zij naar de kamers waar Peru is nagebouwd. Daar doen de kinderen verschillende activiteiten. Zo ervaren ze even wat het is om in Peru te leven.”

Boeing 747

“Na 20 jaar was Studio Globo toe aan verbouwingen”, vertelt Van Malderen. “Niet enkel het inleefatelier van Peru is vernieuwd, ook het vliegtuig is nieuw. Ons vorige vliegtuig was nagebouwd. Dit vliegtuig is echt.”

“Dit stuk Boeing 747 komt uit Woensdrecht, in Nederland. Het was een hele prestatie om het stuk vliegtuig tot op onze speelplaats te krijgen. Uitzonderlijk vervoer bracht de Boeing naar Antwerpen. Op 18 juni heeft een kraan het vliegtuig hoog over de huizen van de Lange Van Ruusbroecstraat getild.”

Opendag

Op vrijdag 17 september komt de consul van Peru het nieuwe gebouw inhuldigen in beperkte kring. De volgende dag, op zaterdag 18 september, is iedereen welkom op de opendag.

Geert Van Malderen: “We willen vooral aan de kinderen uit de buurt tonen wat hier te doen is. Zij kunnen deelnemen aan een zoektocht met opdrachten door het gebouw. Er is een beloning aan verbonden. We hopen dat er veel kinderen uit de buurt komen.”

Opendag: 18 september van 14 tot 17 uur.

Studio Globo, Rolwagenstraat 73, 2018 Antwerpen

Dit artikel verscheen eerder in Gazet Van Zurenborg, editie september – oktober 2010.

take down
the paywall
steun ons nu!