Interview, Midden-oosten, Nieuws, Cultuur, Muziek, Legerdienst, Tmd, Zionisme, Hardcore, Israël Palestina, Suckinim Baenaim, Vredesonderhandelingen, Tel Aviv -

Nir van Israëlische hardcore band Suckinim Baenaim: “Het is enorm deprimerend”

BRUSSEL - Bijna twee jaar geleden was het dat Palestijnen en Israëli's nog met elkaar aan tafel zaten om over vrede in het Midden-Oosten te praten. President Obama riep afgelopen week het officiële einde van de oorlog in Irak uit en startte gesprekken over vrede in het Midden-Oosten. Hoe denkt een jongere uit de underground muziekscène van Tel Aviv over de gebeurtenissen in zijn land?

donderdag 9 september 2010 12:10
Spread the love

President Barack Obama leidde eind augustus de gesprekken tussen de Palestijnse president Abbas, de Israëlische premier Netanyahu, de Jordaanse koning Abdullah en de Egyptische president Moebarak. Hamas, dat over de Gazastrook regeert, was niet uitgenodigd, maar is zelf ook gekant tegen de vredesgesprekken.

Abbas en Netanyahu spraken af om voort te onderhandelen op 14 en 15 september in het Midden-Oosten. Bij die gesprekken zullen ook opnieuw de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Hillary Clinton en de speciale VS-gezant voor het Midden-Oosten George Mitchell aanwezig zijn. “Vrede is mogelijk binnen het jaar, als Israël geen nederzettingen meer bouwt”, zei Abbas. Waarnemers ter plaatse zijn echter pessimistisch.

Hoe denkt een jongere uit de underground muziekscène van Tel Aviv over de gebeurtenissen in zijn land? DeWereldMorgen.be had een gesprek met Nir, drummer bij de Israëlische hardcore band Suckinim Baenaim. Letterlijk vertaald ‘messen in de ogen’, een uitdrukking om aan te geven dat je doodvermoeid bent.

Hoe is het leven in Tel Aviv?

Nir: “Tel Aviv is het economische centrum van Israël. De stad ligt op een locatie waar je helemaal niets merkt van oorlog. Het is een soort ‘bubble’. Het leven is er erg veilig. Dat maakt dat Tel Aviv geen goede weerspiegeling is van het leven in de rest van Israël.”  

Reis je wel eens door Israël? Wat gebeurt er als je die ‘bubble’ verlaat?

“Israël is een erg klein land. Ik kom dus overal wel eens. Het zuiden, het noorden, waar dan ook. Je voelt de verandering. Vooral in het zuiden is de oorlog erg voelbaar en zijn er militaire acties. Vaak worden er raketten afgeschoten of zijn er bombardementen. Tel Aviv staat wat dat betreft echt los van de rest van Israël, want daar merk je helemaal niets van oorlog.”    

Is het leven in Tel Aviv ook minder religieus gekleurd?

“Tel Aviv is inderdaad de minst religieuze plek in Israël. Maar eigenlijk is Israël helemaal niet zo religieus. Behalve Jeruzalem uiteraard, dat is wel een zeer religieuze plaats. Zelf ben ik helemaal niet gelovig. In mijn kindertijd heb ik wel wat van de Joodse religie ervaren. Ook via mijn familie heb ik er wat van opgepikt. Maar zelf geloof ik nergens in. Het is niets voor mij.”

Moet jij je voor die houding verantwoorden binnen je gemeenschap?

“Eigenlijk niet. Ik draag geen Joodse kledij en volg de religie niet. Ik hoef daar geen rekenschap over af te leggen. Alleen tijdens Joodse feestdagen en bij Joodse tradities – waar ik bewust niet aan deelneem – voel ik wel eens een vijandige ‘vibe’ vanuit de gemeenschap.”

Zijn jullie als hardcore band politiek geëngageerd?

“We zijn geen politieke band. We zijn wel allen politiek bewust. We delen grotendeels dezelfde ideeën. Geen van ons heeft bijvoorbeeld in het leger gediend, alhoewel dat bij wet verplicht is in Israël. Normaal moet je drie jaar legerdienst doen. In Israël is naar het leger gaan even normaal als studeren of werken. Het maakt deel uit van het normale leven van een Israëli.”

“Je kan het echt niet vergelijken met de gewoontes in Europa. Maar voor ons was legerdienst nooit een optie. Geen van ons is erg opgezet met wat er gebeurt. Er zijn altijd manieren om de regels te omzeilen en dat hebben we dus gedaan … Dat wordt wel niet erg aanvaard door de meeste Israëli’s.”

Hoe denk jij over de politieke situatie tussen Israëli’s en Palestijnen?

“Het is een puinhoop. En hoe langer deze situatie voortduurt, hoe erger het wordt. Ik voel me erg slecht bij de hele situatie van oorlog. Vanuit mijn positie als Israëlisch burger kan ik zeggen dat de Israëlische regering niet goed bezig is.”

“Maar ik ben ook niet positief gestemd over de Palestijnse regering. We kunnen enkel hopen dat de situatie verbetert, maar het ziet er momenteel erg slecht uit. Het is enorm deprimerend. Ik vind het heel erg voor de Palestijnse bevolking, maar ook voor de Israëlische bevolking.”

Waar ligt volgens jou het probleem?

“Israël is in de meerderheid. De grootste schuld ligt dus aan Israëlische zijde. Ik denk ook dat de rest van de wereld het zo ziet. En ik ook. Maar ik denk niet dat het de fout is van de Israëlische bevolking, wel van de Israëlische regering. De oorzaak van het conflict ligt vooral daar. Ik denk dat ook de Palestijnse regering niet goed is voor de Palestijnen.”

Ligt het probleem vooral ook niet bij de zionisten?

“Ja, ik ga deels akkoord (lacht). Wat kan ik zeggen? Het hangt allemaal af van hoe je het bekijkt. Een heleboel zionisten in Israël zijn ook pro-Palestina. Ze wensen de Palestijnen een goed leven toe. Zionisme wordt pas een probleem als mensen het land willen claimen enkel voor henzelf.”

“Zolang het zionisme niet aan andere gemeenschappen raakt, heb ik er geen probleem mee. Maar door het bouwen van nieuwe nederzettingen in Palestijnse gebieden wordt de zaak nog op de spits gedreven. Ik zeg niet dat zionisme gelijk staat aan fascisme, maar het zorgt inderdaad vaak voor omstreden standpunten.”

Ik zag een tijdje geleden een optreden van de ‘TV Buddhas’ in Brussel. Ken je die?

“Het zijn goede vrienden van ons! De hardcore scène in Tel Aviv is redelijk klein. Maar tegenwoordig zijn er wekelijks optredens. Er beginnen goede bands op te komen. Al blijft het een kleine gemeenschap. Dezelfde mensen spelen in verschillende bands. Hardcore festivals zijn er niet. Daar is Israël te klein en te veel geïsoleerd voor. Maar het is wel een warme gemeenschap. Het is net één familie.”

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!