Hondurese politieagenten bewaken de ingang van de schoenenfabriek
Nieuws, Politiek, Politie, Wereldsolidariteit, Schoenenfabriek, San Pedro Sula -

Honduras: 18 werknemers omgebracht in schoenenfabriek

Dinsdag 7 september werden ten minste 18 arbeiders van een schoenenfabriek in het noorden van Honduras koelbloedig vermoord tijdens de werkuren. Dat meldde de Hondurese nationale politie op woensdag. Het bloedbad gebeurde in de stad San Pedro Sula. De moordenaars behoren tot een nog onbekende groep gewapende mannen.

donderdag 9 september 2010 17:45
Spread the love

Het hoofd van de nationale politie in San Pedro Sula, Hector Mejía, zei dat de slachtoffers allen jonge mannen zijn van 17 tot 24 jaar oud die werkzaam waren bij het schoenenbedrijf.

TeleSUR-correspondent voor Honduras, Regina Osorio, zei in een eerste telefonisch contact dat de autoriteiten tot nu toe niet meer informatie hadden over de daders.

“Tot dusver is de politie er blijkbaar niet in geslaagd om meer informatie te verzamelen die zou kunnen bijdragen tot de opheldering van wie achter deze slachting zou zitten.“ Osorio zei dat er naast de 18 doden, ook minstens vijf gewonden waren die naar hospitalen werden vervoerd. “Ze verkeren nog tussen leven en dood”, zei de TeleSUR-correspondent.

Mejia, hoofd van de politie, verklaarde dat – zover bekend is – de moord werd gepleegd door gewapende mannen die per auto arriveerden en daarmee ook van de misdaadplek konden wegvluchten. Over hun identiteit of een mogelijk motief voor de moorden bleef hij vaag. ”We hopen dat we in de kortst mogelijke tijd meer duidelijkheid krijgen over wat er werkelijk is gebeurd”, voegde hij er nog aan toe.

De plaatselijke politie vermoed dat het om drugsgerelateerd geweld gaat. In San Pedro Sula vechten drugsbendes al jaren met geweld een strijd uit om de controle over verkooppunten.

De beruchte Hondurese bendes Mara Salvatrucha en Mara 18 zijn beide in de stad actief. Deze bendes worden verantwoordelijk gehouden voor tweederde van alle moorden, drugs- en wapenhandel in Honduras.

De Belgische NGO Wereldsolidariteit, die nauw samenwerkt met partners in Honduras, vraagt met aandrang opheldering over het bloedbad. Vooral de vakbonden willen duidelijkheid. Is de aanslag tegen de werknemers van de schoenenfabriek geen gemaskeerde  strafmaatregel tegen de voorbereiding van de algemene staking door het Hondurese volksverzet FNRP?

Of was het misschien een vergelding als gevolg van de burgerstaking die dinsdag op vele plaatsen in het land met succes werd gehouden? Veel vragen blijven momenteel onbeantwoord.

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!