Gemengde gevoelens na heraanleg Genkse Stalenstraat
Lokaal, 3600, braderij, Genk, heraanleg, Maria Renzi, Stalenstraat, Wim Dries, stampmedia -

Gemengde gevoelens na heraanleg Genkse Stalenstraat

De bewoners van de Stalenstraat in Genk vierden het feit dat hun straat een facelift kreeg met een driedaagse braderie. De werkzaamheden namen maar liefst 9 maanden in beslag. Bovendien blijkt niet iedereen opgezet met de nieuwe inrichting. “Er zijn nog wat kinderziektes”, geeft burgemeester Wim Dries toe.

dinsdag 7 september 2010 14:45
Spread the love

Volgens Maria Renzi, voorzitster van de verenigde handelaars van de Stalenstraat, was een grondige opknapbeurt echt wel nodig. Omdat de trottoirs in slechte staat verkeerden, maar ook omdat de straat niet mooi meer was. “Door deze facelift straalt de Stalenstraat opnieuw en wordt het winkelen weer aangenamer”, zegt Renzi trots. Op vrijdag 3 september vond de officiële heropening plaats. De burgemeester knipte er het lintje door en zag dat het goed was. “Dit is een belangrijke verbetering en een nieuwe start voor de straat”, klinkt het tevreden. Het prijskaartje van de renovatie bedraagt 2,2 miljoen euro.

Hinder

Maar dit resultaat kwam er pas na enig afzien. Tijdens de werken ondervonden heel wat mensen hinder. Mensen die de bus namen, moesten verder lopen naar hun bushalte. Ook de bus zelf moest via omleidingen rijden. “Als je er met de fiets passeerde, ondervond je moeilijkheden of moest je omrijden”, zegt Isabelle Deflen (18). Veel handelaars van de Stalenstraat kregen minder klanten over de vloer. “Alleen de vaste klanten bleven komen”, zeggen Luigi Santoro en Fatima Claudio, uitbaters van Club Azzurri. “Als het regende waren je schoenen en de vloer altijd vuil van de modder”, vertelt Fatima. Ook bij kebabzaak Ali Baba kunnen ze erover meespreken. Ali Ozaktan, mede-eigenaar van Ali Baba, is één van de vele handelaars die door de werken minder inkomsten hadden. “Bij mooi weer viel het nog mee, maar als het regende zagen we hier bijna niemand.” Veel handelaars moesten dan ook tijdelijk dicht, anderen dachten er zelfs aan definitief te stoppen.

Verborgen gebreken

Bovendien hebben heel wat mensen kritiek op de herinrichting en vernieuwing van de straat. Veel mensen vinden de parking in het midden van de weg wel mooi, maar niet praktisch. De geparkeerde automobilisten hebben weinig zicht op de straat om achteruit te rijden en dit veroorzaakt opstoppingen. Ook vinden sommigen dat de parkeermeters veel te ver uit elkaar liggen. Waardoor je ver moet lopen om een parkeerticket te gaan halen. Het feit dat de grote parkeerterreinen slecht aangeduid zijn, is ook spijtig. Want mensen die niet bekend zijn met deze straat moeten lang zoeken naar een parkeerplek.

Wederwoord

“Het concept is hetzelfde als op de Pauwengraaf in Maasmechelen”, verantwoordt burgemeester Wim Dries het parkeren op de middenberm. “Het voordeel hiervan is dat er zo meer parkeerplaatsen komen en dat er tegelijkertijd langzamer gereden wordt.” Toch geeft hij ook toe dat er nog enkele groeiproblemen zijn. “Daarom zal er eerstdaags bekeken worden, wat er nog allemaal aangepast moet worden”, aldus de burgemeester.

© 2010 – StampMedia – Tekst en foto’s: Ciranni Maurizio

take down
the paywall
steun ons nu!