Fred Hassan, CEO van Schering-Plough
Verslag, Nieuws, Economie -

CEO die hard saneert, verdient meest

De CEO's die het meest werknemers aan de deur zetten, streken ook de hoogste lonen en bonussen op. Gemiddeld bedroeg hun loon 12 miljoen dollar. Dat is bijna 50 procent meer dan hun collega-CEO's van de 500 grootste bedrijven van de VS. Dat blijkt uit een rapport van Institute for Policy Studies.

dinsdag 7 september 2010 14:32
Spread the love

De studie van deze denktank uit Washington toont verder aan dat 72 procent van de onderzochte bedrijven werknemers ontsloegen terwijl ze eigenlijk winst maakten. CEO’s die massaal mensen ontsloegen tussen november 2008 en april 2010, verdienden vorig jaar een gemiddeld loon van 12 miljoen dollar. Directeur Global Economy Sarah Anderson, die het onderzoek leidde, noemt CEO’s “meedogenloze werknemers die enkel kortetermijnwinsten willen maken en het liefst zo snel mogelijk hun portefeuille wensen te vullen. En dat terwijl we ons midden in een jobcrisis bevinden.”

Een van de geviseerde CEO’s is Mark Hurd van informaticabedrijf Hewlett Packard. Deze man is de laatste tijd veel in de media geweest. De aandacht ging echter grotendeels naar zijn persoonlijke levenswandel, en veel minder naar zaken die er werkelijk toe doen. Deze man verdiende in 2009 namelijk 24 miljoen dollar, het jaar dat hij 6400 mensen de werkloosheid injoeg. “Dat is het echte schandaal bij Hewlitt Packard”, zegt Sarah Anderson.

Ook heeft het instituut gekeken naar de bedrijven die het meest steun kregen van de overheid in het kader van de bailout. De rijkste CEO van de bedrijven die overleven met belastinggeld is de baas van financiële dienstverlener American Express. Deze man verdiende vorig jaar 16,8 miljoen dollar. Hij zette 4000 werknemers aan de deur.

De best verdienende CEO tout court is Fred Hassen van farmareus Schering-Plough. Er kwam 49.653.063 dollar op zijn bankrekening terwijl hij 16.000 werknemers ontsloeg. Ook in België zette Schering-Plough 231 werknemers aan de deur.

Anderson zegt dat er recent enkele voorstellen zijn ingediend voor meer transparantie over het loon van CEO’s. Er zijn veel voorstellen om aandeelhouders meer autoriteit te verlenen en voorstellen die hameren op meer controle op het loon van CEO’s. “Dat is positief, want er moet iets worden gedaan aan dit uit de hand gelopen betaalsysteem dat een sleutelrol speelde in de economische crisis”, besluit Sarah Anderson.

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!