Nieuws, Milieu, Argentinië, gletsjers, klimaatopwarming, mijnbouw, stampmedia -

Argentinië beschermt zijn gletsjers met wet

Milieuorganisaties strijden al jaren om de vele gletsjers die Argentinië rijk is te beschermen. Met behulp van een grote publiekscampagne slaagden ze erin een nieuwe wet door het parlement te krijgen die de ijsmassa’s voor de toekomst moeten bewaren.

maandag 6 september 2010 16:00
Spread the love

In het zuiden van Argentinië ligt een van ’s werelds grootste gletsjers genaamd Perito Moreno-gletsjer, in het nationale park ‘Los Glaciares‘.

Dit enorme natuurgebied omvat 356 gletsjers waarvan in de afgelopen dertig jaar een hoog percentage zienderogen wegsmolt. Dit verdwijnen draagt bij aan de verhoging van de zeespiegel.

Geen mijnbouw meer

Het nieuwe wetsvoorstel dat nu dus aanvaard is door het parlement verbiedt mijnbouw in het gebied. De regeling moet voorkomen dat er nog giftig afval in het gebied achterblijft. Nieuwe mijnbouwprojecten kunnen op basis van deze wet afgewezen worden. De wet moet wel nog door de senaat. Waarnemers verwachten protest vanwege de mijnbouwlobby.

Naast de milieuorganisaties werkten ook verschillende sociale organisaties en parlementsleden en senatoren aan het wetsvoorstel mee.

Klimaatverandering

Slechts 3 procent van het water op de wereld is drinkbaar voor de mens en het grootste deel ervan zit vast in ijs. De laatste decennia zijn gletsjers overal ter wereld aan het wegsmelten. Schuldige hiervan is de klimaatverandering.

© 2010 – StampMedia – Clara Lordi

take down
the paywall
steun ons nu!