Crammerock verwerft roem
Lokaal, Crammerock, festival, Gabriel Rios, Novastar, Stekene, Sum 41, the opposites, stampmedia -

Crammerock verwerft roem

Met headliners als Novastar, Sum 41, Gabriel Rios, The Opposites, Front 242, Junkie XL en Discobar Galaxie wist het uitverkochte Crammerock, gelegen in het Oost-Vlaamse Stekene, bijna twintigduizend muziekliefhebbers te ronselen. Met tal van activiteiten, animatie en kledingtentjes heerste er op de weide een uitgelaten sfeer: “Het is hier geweldig!”

zondag 5 september 2010 16:58
Spread the love

Van feestje naar volwassen festival

Jeugdhuis ‘De Cramme’ gaf in 1991, ter gelegenheid van haar 10-jarig bestaan, onverwacht het startschot voor een evenement dat in de toekomst zou evolueren tot een succesvol festival. Twintig jaar later staat Crammerock voor bekende bands, grote sponsors en veel bezoekers. Voor deze twintigste editie heeft de organisatie alles uit de kan gehaald om de trouwe Crammerockgangers nog eens extra te verwennen. Met succes, want dit jaar vlogen alle tickets in een mum van tijd de deur uit.

Fiere Stekenaars

De inwoners van Stekene zijn fier op Crammerock: “Geweldig voor ons, Stekenaars”, zegt Kris De Beleyr, Crammerockliefhebber van het eerste jaar, “Het is een soort chauvinisme”. “Het geeft ons een nostalgisch gevoel”, voegt Stefan Schelfhout daaraan toe. Was het vroeger eerder een lokaal gebeuren, dan weet Crammerock nu een breder publiek aan te trekken “Het evenement is erg gegroeid sinds de dag dat ik hier voor het eerst was”, vertelt Patrick Van Duyse, trouwe bezoeker en eveneens organisator van de Beverse Feesten. “De line-up is verbeterd evenals de sfeer en de bekendheid. De laatste jaren heeft de Belgische jeugd de wegen naar het kleine dorpje Stekene ook gevonden. Vroeger lag dat anders en moest Crammerock haar inkomsten halen uit lokale geïnteresseerden.”

Sum 41

Op vrijdag pronkten enkele superbands op de drie felbegeerde podia, waaronder ook het Leuvense ‘Team William’. In 2008 haalde de groep brons op Humo’s Rock Rally en hij schitterde vorig jaar ook op Pukkelpop. De melodieuze, opgewekte deuntjes maakten hun fans warm voor meer. Het publiek was opgewarmd. Stilaan viel de schemer over de festivalwei. Op dat moment zorgde Stijn Meuris met harde riffs van scheurende gitaren en het verzachtend geritsel van zijn tamboerijn voor een ultieme sfeer onder de stagetent. Maar absolute hoofdact van de avond was Sum 41. Toen frontman Bizzy D enkele toeschouwers het podium opriep, kregen enkele diehardfans de kans om hun favoriete artiesten van dichtbij mee te maken. De Canadezen kregen het publiek meteen op de knieën met hun hitnummer ‘In Too Deep’. Tot grote spijt van de fans verliet Sum 41 voortijdig de overvolle festivaltent. De setlist had best langer mogen zijn.

Hoogtepunten op zaterdag

Na een zware vrijdagnacht, die Discobar Galaxie om vier uur afsloot, viel er de volgende ochtend weinig te beleven. The Van Jets brachten daar in de namiddag verandering in. Als winnaars van Humo’s Rock Rally 2004 speelden ze hun troeven goed uit. Crammerock was weer vertrokken. Met een sigaret in de mond en flikkerende lampen wisten ze door middel van energieke drumslagen, aanstekelijke gitaarriffs, trillende baslijnen en ruige solo’s het publiek te bekoren. Tegen de avond stond de supergroep ‘Dog Eat Dog’ op het hoofdpodium. Zij hadden hun fans meteen mee. De sfeer zat er volledig in. “Onze doorbraak werd een feit, toen ons eerste album in België aansloeg,” zegt John Connor, frontman van de headliner, “Daarom treden we hier zo graag op”.

Novastar mocht het festival afsluiten. In een stampvolle tent vertederde Joost Zweegers de harten van aanwezigen. Deze act werd door de meeste festivalgangers aanzien als summum van het zomereinde. Met de glimlach op het gezicht en wallen onder de ogen, trokken de vermoeide fans richting camping. Dit was een geslaagde editie, op naar de volgende.

© 2010 – StampMedia – Tekst: Nick Lodewyckx, Foto’s: Gilles Leyssens

take down
the paywall
steun ons nu!