Betoging van Roma tegen xenofobie, Brussel, september 2010 (foto: Jochem Oomen)
Reportage, Nieuws, Europa, Roma-Zigeuners, Way2roma -

Betoging in Brussel tegen Roma-beleid Sarkozy

BRUSSEL -- Zaterdag werd er betoogd aan de Franse ambassade in Brussel. Een kleine honderd manifestanten nam het Roma-beleid van Nicolas Sarkozy op de korrel. Onlangs werden tientallen Roma-nederzettingen in Frankrijk vernield. Meer dan duizend Roma-zigeuners werden het land uitgezet.

zaterdag 4 september 2010 22:36
Spread the love

Foto’s: de manifestatie vond plaats aan de Franse ambassade (fotografie European Network Against Racism).

“Stop de golf van xenofobie!” en “Ontmanteling nee! Integratie ja!”. De toon van de spandoeken en de pamfletten is duidelijk.

Ontmantelingen en uitzettingen

Opmerkelijk is dat een aanzienlijk deel van de demonstranten Roma-zigeuner is. Een vader uit Roemenië vertelt: “Ik heb twee kinderen, geen werk en geen geld. Wij Roma’s hebben het heel moeilijk. Sarkozy zou ons beter helpen dan ons wegjagen.”

Frankrijk voert al wekenlang een repressief beleid ten aanzien van  Roma-zigeuners. Veel Roma-nederzettingen werden ontmanteld. En meer dan duizend Roma-zigeuners werden met het vliegtuig terug naar Bulgarije en Roemenië gestuurd. 

Critici wezen eerder al op het racistische karakter van Sarkozy’s anti-Roma-politiek. Onder hen bevonden zich de Liga voor Mensenrechten in Parijs, het Vaticaan en de Roemeense regering. 

Demonstraties in heel Europa

“Wij hebben deze manifestatie georganiseerd om de Roma-zigeuners in Frankrijk te steunen”, vertelt een Macedonisch lid van de organisatie European Network Against Racism (ENAR). “Op deze manier betuigen we onze solidariteit.”

Vandaag vonden er 130 manifestaties in Franse steden plaats. In Parijs alleen al kwamen tienduizenden mensen op straat. Daarnaast waren er protesten bij een aantal Franse ambassades in Europese hoofdsteden.

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!