Belgische Sikhs vrezen gerechtelijke steun voor hoofddoekenverbod
Verslag, Nieuws, Samenleving, België, Ann Van Driessche, Gemeenschaponderwijs, Harjinder Singh, hoofddoekenverbod, hoofddoekverbod, Sikhs, Sint-Truiden, tulband, vzw Guru Nanak Society, stampmedia -

Belgische Sikhs vrezen gerechtelijke steun voor hoofddoekenverbod

De Sikhgemeenschap in België verwacht dat het arbitragehof het algemeen hoofddoekenverbod van het GO, de koepel van het Vlaamse Gemeenschaponderwijs, zal steunen, waardoor ze hun tulband niet meer op school mogen dragen.

zaterdag 4 september 2010 22:58
Spread the love

Op zaterdag 4 september organiseren de Sikhs een ludieke actie in Sint-Truiden om het verbod opnieuw onder de aandacht te brengen.

“Wie zich anders kleedt, gedraagt zich niet Westers.” Ambtenaren in functie vertellen Harjinder Singh van de vzw Guru Nanak Society dat het verbod noodzakelijk is om de Westerse waarden te vrijwaren. “Ik wil geen namen noemen, maar dat is geen geldige reden voor een algemeen verbod. De Westerse waarden zijn gelijkheid en vrijheid. Een verbod op hoofddoeken, en dus ook op onze tulbanden, is een inbreuk op de rechten van het kind.” Toch vreest Singh gerechtelijke steun voor het verbod.

Foute studiekeuze

“Nochtans worden de jongeren uit de Sikh gemeenschap zwaar benadeeld door het verbod,” vertelt Harjinder. “In Sint Truiden wonen ongeveer 2.000 Sikhs. Slechts één school in de omgeving laat de tulband toe. Helaas sluiten hun studierichtingen niet altijd aan bij de talenten van onze jongeren.” Harjinder vreest dat de jonge Sikhs door het verbod een foute studiekeuze maken. “Ze kiezen voor een school zonder hoofddoekverbod en niet voor een studierichting. Ze worden snel schoolmoe en vertonen sneller een gebrek aan motivatie.”

Tulband religieus?

Ondertussen is het algemeen verbod op hoofddoeken in de scholen van de Vlaamse Gemeenschap opgeschort. Het arbitragehof moet zich nog uitspreken over de geldigheid van het verbod. “Hoelang dat nog duurt, weten we niet,” vertelt Ann Van Driessche, woordvoerder van het GO. “Vorig schooljaar waren we begonnen met het uitwerken van het verbod. Wat is een levensbeschouwelijk tekent? Behoort een tulband tot die categorie? Door de juridische hindernissen hebben we die lijst niet kunnen voltooien.” Volgens Van Driessche is er momenteel overleg tussen het GO en de Sikh gemeenschap.

Brieven schrijven

De actie van de Sikhs staat in het teken van de dialoog. “We rijken de hand, niet de vuist,” verduidelijkt Harjinder. “Veel Sikhs werken in Sint-Truiden in de fruitteelt. Daarom gaan we morgen appels uitdelen met afbeeldingen van succesvolle Sikhs die tijdens hun functie hun tulband mogen dragen. Kinderen en jongeren zullen ook brieven schrijven over hun negatieve ervaringen met het hoofddoekverbod. Harjinder verwacht een opkomst van 60 Sikhs. Hij houdt de actie bewust kleinschalig. “We willen vermijden dat onze boodschap in een negatief daglicht wordt geplaatst. We organiseren immers geen betoging, en we zullen zeker geen ramen ingooien.”

© 2010 – StampMedia – Vincent Van Nauw

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!