Paul Belien
Verslag, Nieuws, Politiek, België -

Paul Belien wordt ‘persoonlijke medewerker’ van Geert Wilders

Volgens de Nederlandse krant Trouw wordt Paul Belien een persoonlijke medewerker van Geert Wilders. Belien is een rechts-conservatieve ideoloog en de echtgenoot van VB-parlementslid Alexandra Colen.

vrijdag 3 september 2010 11:32
Spread the love

Er zit al een aantal jaren storing op de lijn tussen Paul Belien en het Vlaams Belang. Belien klaagde al in 2005 dat het VB de ethisch conservatieve kiezers wegjoeg door verruimers als Jurgen Verstrepen binnen te halen. Dat in diezelfde periode zijn vrouw Alexandra Colen niet langer een zitje kreeg in het partijbureau speelde ook wel een rol in zijn groeiende wrevel.

Toch is de demarche van Wilders opmerkelijk. Ondanks de vele raakvlakken tussen de PVV van Wilders en het VB hield Wilders altijd de boot af. In 2008 zette hij wel al eens de deur op een kier. In een interview met de Israëlische krant Haaretz zei hij toen: “Er komen andere geluiden uit het Vlaams Belang. Sommigen, zelfs uit de Joodse gemeenschap, zeggen dat ze veranderd zijn. Dat ze hun discours veranderd hebben. Anderen zeggen dat dit niet het geval is. Ik moet het bekijken en met mensen spreken en het nader bestuderen. Ik zeg niet dat het onmogelijk is.”

In de Nederlandse krant Trouw zei VB-voorman Filip Dewinter over die paringsdans: “We groeien langzamerhand een beetje naar elkaar toe. Discreet, zonder media er bij, via alle kanalen die voor zoiets nodig zijn. Wij zorgen dat Wilders voldoende geïnformeerd is over ons, rechtstreeks. Dat doen we via allerlei vormen van parallelle diplomatie. Langzaam maar zeker krijgen we een betere verstandhouding, dat blijkt ook uit interviews die Wilders geeft.”

Volgens Trouw speelde Paul Belien een belangrijke rol in dat toenaderingsproces. Belien is bestuurder van de International Free Press Society (IFPS). De IFPS organiseert bijeenkomsten waarop Wilders het woord kan voeren en zamelt geld in om zijn advocatenkosten te dekken. Ook Filip Dewinter en Frank Vanhecke mochten vorig jaar in Kopenhagen spreken op een bijeenkomst van de IFPS.

Die Deense link is niet onbelangrijk. IFPS werd opgericht door de Deen Lars Hedegaard. Het is ook de Deense Volkspartij (Dansk Folkeparti) die een belangrijke rol speelt in het smeden van een groot radicaalrechts anti-islamfront in Europa.

De Deense Volkspartij is ook een voorbeeld voor Geert Wilders. Sinds 2001 steunt de Deense Volkspartij een liberaal-conservatief minderheidskabinet vanuit de oppositie. Dat is precies de formule die nu ook in Nederland op tafel ligt.

Paul Belien voorspelde begin dit jaar al dat het in Nederland ook die kant op kon. “Het meest waarschijnlijke gevolg van de verkiezingen in juni is een centrumrechtse minderheidsregering dat afhankelijk is van de steun van de PVV”, schreef Belien in maart.

Belien was toen zeer positief over die formule. “Die laat toe dat de Deense Volkspartij de agenda kan zetten van de regering zonder er deel van uit te maken”, aldus Belien. Volgens Belien heeft Wilders – ‘currently the most interesting political phenomenon in Europe’, dixit Belien – ondertussen ook de handen vrij om verder te bouwen aan een internationale politieke beweging tegen het “multiculturele relativisme”.

Belien heeft zelf nogal wat banden met die ‘internationale beweging’. In 2007 bracht hij de top van het VB tijdens een studiereis naar de VS in contact met Amerikaanse conservatieve organisaties. Belien is zelf vriend aan huis bij enkele Amerikaanse denktanks en heeft vlot toegang tot de kolommen van kranten als The Washington Times.

Na de moord op Joe Van Holsbeeck publiceerde Belien een opruiende tekst op zijn website. In dat artikel “Geef ons wapens” schreef hij: “Wij zijn de kuddedieren, zij zijn de roofdieren. De kuddedieren hebben de roofdieren zelf in hun biotoop toegelaten. Onze politieke, geestelijke en intellectuele “herders” hebben ons wijsgemaakt dat dit een “verrijking” voor onze samenleving ging worden. […] Indien de staat zijn onderdanen en hun kinderen niet langer kan of wil beschermen, is het de plicht van de burgers om dat zelf te doen. Nood breekt wet. De herders hebben hun gezag verloren. Bekijk de videobeelden van de roofdieren die op de loer liggen in Brussel Centraal en besef dat niemand ons zal verdedigen als wij het zelf niet doen. Wie op de politie(k) rekent voor bescherming, is zo goed als dood.”

Het Centrum voor Gelijkheid van Kansen en voor Racisme Bestrijding verzocht hem de tekst te verwijderen. 

take down
the paywall
steun ons nu!