Nieuws, Economie, Olie, Olie-industrie -

Ontploffing olieplatform doet olie-en energieprijzen fors stijgen

Donderdag is opnieuw een olieplatform ontploft in de Golf van Mexico. Men weet nog niet hoeveel olie er gelekt is, maar volgens Raoul LeBlanc, directeur van PFC Energy Houston lijkt dit incident minder dramatisch dan de BP-tragedie. Wel is er sprake van een forse stijging in de olie- en energieprijzen.

vrijdag 3 september 2010 17:56
Spread the love

De explosie gebeurde op het platform van Mariner Energy, 140 km ten zuiden van de Amerikaanse kuststaat Louisiana. Er brak brand uit op het platform, maar reddingschepen en helikopters kregen het vuur inmiddels onder controle. De Amerikaanse kustwacht stelde een oliespoor van ongeveer een anderhalve kilometer en circa een halve meter breed vast. De dertien mensen die aan boord waren op het moment van de ontploffing, zijn allen tijdig kunnen ontsnappen. Eén werknemer raakte gewond.

Mariner Energy is geen boorplatform, maar een productieplatform van olie en gas. “Het platform, dat zich op 100 meter diep water bevond, was met een onderhoud bezig en was bijgevolg niet actief”, laat het ministerie van Binnenlandse Zaken weten. De oorzaak van de brand is nog onduidelijk.

“Het platform produceerde de laatste week van augustus gemiddeld 276 miljoen kubieke meter natuurlijk gas en 220.600 liter olie per dag”, meldde woordvoerder van het Mariner Energy Patrick Cassidy aan CNN. Ook participeerde het platform in minimum 35 diepwaterprojecten in de Golf van Mexico en was het in meer dan de helft van hen actief. Toch vormt dit aandeel slechts een kleine fractie van de 254,4 miljoen liter olie die de regio dagelijks produceert.

Nieuws over de brand liet de olieprijzen op de New Yorkse beurs met 0,81 procent aanzienlijk stijgen. Een vat kan oplopen tot 58 euro. Het aandeel van Mariner Energy zakte met twee procent tot 17,8 euro. Het aandeel van Apache Corporation, waarvan verwacht wordt dat die Mariner Energy zal overkopen, zakte met 1,5 procent tot 71 euro.

Stephen Berman, analist van Pritchard Capital zegt dat de markt overreageerde op het nieuws wanneer die Mariner’s aandeel tot vijf percent liet zakken. Hoe meer details er binnen komen, hoe meer het op toeval lijkt. “Het is een ongelukkige zaak, maar schijnbaar onder controle”, zegt Berman.

take down
the paywall
steun ons nu!