Japan ziet China voorbij stomen
Wereld, Economie, China, Japan -

Japan ziet China voorbij stomen

China is sinds kort officieel de op een na grootste economie ter wereld en dat is even slikken voor Japan, de vorige nummer twee. Decennialang was Japan heer en meester in Azië. Nu moet het een concurrent dulden, die niet van plan is nog weg te gaan.

vrijdag 3 september 2010 16:02
Spread the love

In het tweede kwartaal van 2010 haalde China Japan officieel in als tweede grootste economie ter wereld. Zijn bruto binnenlands product bedraagt 1.337 miljard dollar, dat van Japan 1.288 miljoen dollar. De verwachting is dat de kloof nog groter wordt aangezien het Japanse bbp uiterst traag groeit en de Wereldbank voor China dit jaar een groei van meer dan 10 procent voorspelt.

Japan heeft China ook moeten laten voorgaan als belangrijkste handelspartner van Aziatische landen en de Verenigde Staten. Daardoor versterkt China zijn positie als groeimotor van de wereld nog.

De Goldman Sachs Group voorspelt dat China tegen 2027 ook de grootste economie ter wereld, de Verenigde Staten, achter zich zal laten.

Slag

De groeiende macht van China is een slag voor de Japanse nationale trots. Het komt ook op een bijzonder moeilijk moment voor het land, dat met interne politieke en economische problemen heeft af te rekenen.

Japanse analisten verwachten niet dat Tokio deze trend kan keren de komende jaren. Ze zien hoe de Chinese economie hun eigen makke economie inhaalt. Japan zal moeten leren leven met het feit dat het land dat ooit de grootste ontvanger van Japanse ontwikkelingshulp was, nu zelf een wereldmacht is geworden.

“Japan reageert gelaten op de opkomst van China”, zegt econoom Takashi Ito, hoogleraar aan de Universiteit van Tokio. “Ik zie geen licht aan het eind van de tunnel.”

Sterkere yen

Bovenaan op de lijst van Japanse zorgen staat de sterker wordende yen, die de laatste drie maanden met 20 procent in waarde is gestegen. Dat heeft de export flink pijn gedaan. Nog meer Japanse bedrijven hebben hun productie daardoor naar het buitenland verhuisd om competitief te blijven.

Analisten vrezen dat dit de werkloosheid zal doen stijgen – nu staat die op 5,7 percent – en het consumentenvertrouwen zal aantasten. Dat is cruciaal want de consumentenuitgaven zijn goed voor 60 procent van het Japanse bbp.

Maar de Chinese opmars hoeft niet volledig ten koste van Japan te gaan, zegt Masaru Takagi, hoogleraar van de Meiji-universiteit. “Japan kan China’s groei als een kans zien in plaats van als een bedreiging. De twee economische reuzen kunnen nauw samenwerken om hun economieën uit te breiden, een platform waarop men een Aziatisch economisch forum kan bouwen dat op de Europese Unie lijkt.”

Sri Lanka

Dat is gemakkelijker gezegd dan gedaan. In landen als Sri Lanka gaat de Japanse invloed achteruit terwijl die van China groeit. China investeerde bijvoorbeeld 300 miljoen dollar (230 miljoen euro) in de bouw van de haven van Hambantota in het zuiden van Sri Lanka. In Pakistan is Beijing een actieve speler geworden in de ontwikkeling van wapen- en militaire systemen.

Ondertussen zijn er weinig tekenen dat in Japan structurele veranderingen bezig zijn die een antwoord bieden op de Chinese opmars. “Japan neemt wel maatregelen om de economie nieuw leven in te blazen maar dat gebeurt nog altijd schoorvoetend “, zegt Satoru Okuda van het Instituut voor Ontwikkelingseconomie, een denktank die dicht bij de regering aanleunt. “Het systeem zit vast in oude bureaucratische manieren van werken die geen ruimte laten voor veranderingen omdat dit het einde van de bureaucraten zou betekenen.” (RP)

take down
the paywall
steun ons nu!