Verslag, Nieuws, Armoede, jongeren, kinderen, stampmedia, unicef, Watmet -

Jongeren in armoede voelen zich uitgesloten door de gemeenschap

“We hebben niet veel, maar het is beter dan niets.” Unicef ondervroeg 100 Belgische jongeren die zijn getroffen door armoede. Volgens de organisatie voelen de jongeren zich uitgesloten door de gemeenschap.

woensdag 1 september 2010 15:29
Spread the love

Jongeren die in armoede leven hebben een duidelijke toekomstvisie, maar kampen met een gebrekkig zelfvertrouwen. Ze dromen over werk en een gezin, maar beseffen dat het moeilijk is om ambitieus te zijn. Een diploma is voor velen een droom. Toch voelen ze zich te weinig gesteund door leerkrachten. Ze zijn ook vaak het slachtoffer van pesterijen. Veel jongeren geven aan dat het moeilijk is om een goede middelbare school te vinden. Unicef wijst op een structureel probleem in het onderwijs. De organisatie vraagt meer aandacht voor begeleiding.

Onze wijk, onze thuis

Jongeren die getroffen worden door armoede hechten veel belang aan hun wijk. “Wij zijn daar geboren en getogen. Onze wijk is onze thuis.” Binnen hun wijk brengen jongeren die kampen met armoede de meeste tijd door op straat. Toch voelen ze zich daar niet altijd veilig. Ze zijn zich bewust van de problemen in hun buurt. In hun omgeving worden ze blootgesteld aan armoede en drugsgebruik. Volgens Unicef willen jongeren zich ondanks de moeilijkheden graag inzetten voor hun omgeving. De organisatie pleit voor een beter bestuur dat ruimte geeft aan kwetsbare jongeren om hun initiatieven uit te werken. Dat zou vandaag nog te weinig gebeuren.

Meer info op www.unicef.be

© 2010 – StampMedia – Vincent Van Nauw

take down
the paywall
steun ons nu!