Het Vlaams front
Opinie, Nieuws, Politiek, België -

Het Vlaams front

Is er sinds maandag een nieuw Front in Vlaanderen? Luc Purnelle houdt zijn hart vast.

woensdag 1 september 2010 08:11
Spread the love

Ongetwijfeld kent u de Frontpartij. Gegroeid uit de terechte frustratie van zo vele Vlamingen die in de eerste wereldoorlog als kanonnenvlees dienden, onder bevel van ééntalige Franstalige (onder)officieren. Maar later snel ontspoord tot een fascistoïde groepje, dat mensen met een andere mening terroriseerde, en weigerde de weg van de democratie te bewandelen.

En waarvan de overblijfselen helemaal paraat stonden om tijdens de daaropvolgende oorlog het derde rijk te voorzien van hand- en spandiensten, en nieuw kanonnenvlees.

Kenmerkend aan die periode van terreur was het feit dat je geen mening mocht hebben. Althans niet als deze afweek van wat NSDAP, De Vlag, VNV, Gestapo en Leopold III verkondigden. Raszuiverheid, het gevaar van het bolsjevisme, corporatisme, en dit in Vlaanderen overgoten met een vleugje diepkatholieke saus. Al wat daar tussen 1940 en 1945 van afweek was staatsgevaarlijk, terroristisch, jodenvriend. Werd naar de Dossinkazerne geleid. Kon in het beste geval onderduiken bij een brave boer in de polders, of in een nonnenklooster in de Kempen.

Gelukkig bestaat dat soort Vlaanderen sinds 1945 niet meer. Was er hier plaats voor de Guy Mortiers, Paul Goossens en Tom Barmannen van deze wereld. Was naar Brel luisteren geen zonde. Mocht Wolkers gelezen worden. Kon je zonder levensgevaar naar anti-rakettenbetogingen. Was winkelen in de Wereldwinkel mogelijk zonder rantsoenkaart. Kon je in Antwerpen diamanten kopen bij een jood, kebab bij een Turk en nasi bij een Chinees. Was het niet verboden je vakantiegeld te spenderen in de Hoge Venen. Kreeg je dezelfde werkloosheidsuitkering als die andere tijdelijke werkloze bij Cockerill Sambre. En was je als burger evenveel waard, of je nu 25 december, 1 mei of 11 juli de belangrijkste dag van het jaar vond.

Sinds maandag is dat blijkbaar niet meer het geval. Als je een andere mening hebt dan Bart De Wever ‘doorbreek je het Vlaams Front’. Daar is het weer, het Front. Het is 65 jaar weggeweest. Hopelijk wordt het nog ettelijke malen doorbroken. Liefst door jonge arische meisjes met een Antwerps accent. Wij zijn alleszins onze loopgraven al aan het graven.

Luc Purnelle is secretaris Beweging van ACV Limburg

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!