Brussel, juni 2005, actie tegen software patenten
Verslag, Nieuws, Tmd, Softwarepatenten -

Patentoorlog bedreigt toekomst internet

Paul Allen, medeoprichter van Microsoft en één van de rijkste mensen ter wereld, daagt zowat het hele internet voor de rechter omdat we met zijn allen technologie gebruiken waarvan hij de patenten op zak heeft. Volgens Paul Allen maakt elke website die lezers 'verwante inhoud' (related content) aanreikt, onrechtmatig gebruik van 'zijn' technologie. En dus moet hij daarvoor vergoed worden.

maandag 30 augustus 2010 23:09
Spread the love


doc

Ze maken ondertussen deel uit van onze dagelijkse internetervaring: suggesties voor gerelateerde inhoud naast een nieuw artikel, video’s in de marge van je scherm, pop-ups met beurs- of weerberichten.
Microsoft-medeoprichter Paul Allen zegt nu dat hij eigenaar is van de technologie achter deze ideeën.

Hij wil een aantal heel grote spelers laten betalen omdat ze van die ideeën gebruik maken. Google, Facebook, eBay, Apple, Yahoo, YouTube, AOL, het zijn slechts enkele van de websites die door Allen worden gedagvaard omdat ze volgens hem onrechtmatig zijn technologie gebruiken.

Paul Allen was natuurlijk niet de bedenker van deze technologie of van de ideeën erachter, laat staan dat hij de toepassingen die we vandaag allemaal gebruiken ontwikkelde. Paul Allen is wel eigenaar van de patenten op deze technologie.

Het bedrijf dat de patenten neerlegde – Interval Research – hield tien jaar geleden op te bestaan. Allen was echter één van de grote aandeelhouders en werd op die manier eigenaar van de vele patenten die het bedrijf neerlegde.

Markt van intellectuele rechten goed voor 500 miljard dollar

Patenten dienen om bedrijven of instellingen die zwaar investeren in ontwikkeling van nieuwe producten te beschermen tegen potentiële concurrenten. Dat is toch wat de voorstanders van patenten beweren.

Maar zélfs de voorstanders geven al enkele jaren aan dat er een probleem is met de wetgeving inzake patenten. Vooral omdat ze toelaat een patent te nemen op een idee van iemand anders.

Dat is nu precies wat het bedrijf van Paul Allen in de jaren 1990 deed. Wetenschappers, programmeurs, ontwikkelaars en juristen verzonnen allerlei mogelijke toepassingen en Interval Research nam er een patent op. De bedoeling was nooit om deze ideeën zelf verder te gaan uitwerken, de bedoeling was om de ideeën door te verkopen aan bedrijven die daar wel interesse voor hebben. Interval Research verkocht zo ook enkele ideeën aan Lego bijvoorbeeld, maar bij het uiteenspatten van de internetzeepbel, in 2000, moest het de deuren sluiten.

Nu, tien jaar later, is de markt van intellectuele rechten meer dan 500 miljard dollar waard. Meestal gaat het als volgt: De eigenaar van een patent legt klacht neer tegen één of meerdere technologiebedrijven of websites die gebruik maken van een idee waar hij de eigenaar van is. De bedrijven die worden aangeklaagd treffen een minnelijke schikking met de eigenaar. Dit houdt in dat ze de patenthouder betalen om zijn idee te mogen blijven gebruiken.

De enkele keren dat er geen minnelijke schikking kon worden getroffen, liep het uit op een rechtszaak die steevast werd gewonnen door de patenthouder. Vandaar dat de meeste bedrijven kiezen voor een minnelijke schikking.

Paul Allen wil nu zijn graantje meepikken van deze booming business en legde afgelopen vrijdag een klacht neer tegen een aantal grote spelers op het internet omdat ze ideeën gebruiken waarvan hij de eigenaar is. Doorgaans heeft zo’n rechtszaak geen nieuwswaarde, maar deze keer wel, en dit om twee redenen:

Ten eerste daagt Paul Allen een aantal van de grootste internetspelers voor de rechtbank. Ten tweede lieten enkelen onder hen reeds verstaan dat ze niet opteren voor een minnelijke schikking, maar dat ze alles in stelling brengen om deze rechtszaak te winnen.

De verontwaardiging is groot omdat Paul Allen eigenlijk claimt een patent te hebben op het internet

Ook al daagt hij niet het hele internet voor de rechter, nagenoeg iedereen gebruikt vandaag de toepassingen waarvan hij de eigenaar claimt te zijn. Ook op deze website word je er als lezer op gewezen dat er over één of ander onderwerp nog meer artikels zijn verschenen op DeWereldMorgen.be. Naast en onder een artikel worden je (soms) andere artikels aangereikt, waarvan wij hier denken dat ze inhoudelijk aansluiten bij het artikel dat je nu aan het lezen bent. Op dat idee heeft Paul Allen een patent. We zouden dus met zijn allen intellectuele rechten moeten betalen aan hem.

Paul Allen is ook eigenaar van het idee om nieuws of berichten te aggregeren. Google News is wellicht het bekendste voorbeeld van een website waar je terecht kan om nieuws te vinden dat je elders op het internet kan lezen, bekijken of beluisteren. Een website als nieuws.be biedt je een overzicht aan van wat je aan nieuws kan vinden in de Nederlandstalige Belgische media en zou dus ook intellectuele rechten moeten betalen aan Paul Allen.

Heel wat nieuwssites bieden, naast artikels, een overzicht aan met links naar andere websites waar je meer informatie kan vinden over een bepaald onderwerp. Ook zij zouden intellectuele rechten moeten betalen aan Paul Allen.

Paul Allen gaat echter nog een stapje verder, in de aanklacht staat immers dat de betrokken bedrijven een inbreuk plegen op zijn patent omdat: “by making and using websites, hardware and software to categorize, compare and display segments of a body of information.”

Het gaat hier over haast elke website die op één of andere manier een korte inhoud aanbiedt, die doorverwijst naar meer achterliggende informatie.

Software-patenten worden hoe langer hoe meer gezien als een plaag die de ontwikkeling van nieuwe technologie remt

Hopelijk komt er door deze rechtszaak een einde aan software-patenten. De Europese Commissie trachtte reeds eerder om de wetgeving waar Paul Allen nu gebruik van maakt ook hier in Europa te veralgemenen. Software-ontwikkelaars en activisten slaagden er echter in om dit tegen te houden door actie- en informatiecampagnes bij de Europese parlementsleden.

In de Verenigde Staten klinken de stemmen om de wetgeving te herzien en om software-patenten af te schaffen steeds luider. Niet alleen in de middens van software-activisten, maar door deze rechtszaak is het debat ook in de Wall Street Journal in alle hevigheid losgebarsten.

Software-patenten worden hoe langer hoe meer gezien als een plaag die de ontwikkeling van nieuwe technologie remt. Er bestaan instrumenten om deze plaag voor eens en voor altijd de wereld uit te helpen: software-patenten afschaffen, iets waar de pioniers van het internet al jaren naar streven. www.FSF.Org.

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!