Chili wil nog meer steenkolencentrales bouwen
Verslag, Nieuws, Wereld, Chili -

Chili wil nog meer steenkolencentrales bouwen

SANTIAGO -- In het noorden Chili zijn actievoerders erin geslaagd de bouw van de steenkoolcentrale Barrancones, vlakbij de beschermde zone Coquimbo, tegen te houden. Maar elders in het land staat nog een tiental andere steenkoolcentrales op stapel.

maandag 30 augustus 2010 14:39
Spread the love

De steenkoolcentrale Barrancones, die een vermogen van 540 megawatt zou hebben, was een project van de Franse energiegroep GDF Suez (waartoe ook Electrabel behoort). Door het grote verzet tegen de centrale besloot president Sebastián Piñera vorige week de locatie te veranderen. Aanvankelijk zou de centrale op enkele kilometer van de toeristische kustplaats Caleta de Punta de Choros en het Nationaal Pinguïnreservaat Humboldt komen.

Vrijdag raakte bekend dat GDF Suez het hele project heeft afgeblazen.

Maar actiegroepen blijven op hun hoede. In heel het land staat de bouw van nog een tiental andere steenkoolcentrales op stapel. Piñera’s aankondiging dat vervuilende projecten in de buurt van beschermde gebieden verboden zullen worden, stelt de actiegroepen niet gerust. Ook het plan om het aandeel van hernieuwbare energie op te trekken van 3,4 procent vandaag naar 20 procent in 2020, maakt geen indruk.

Aandeel steenkool stijgt

Vandaag komt 31 procent van de Chileense energie van waterkrachtcentrales. Als alle geplande steenkoolcentrales gebouwd worden, dan stijgt het aandeel van steenkool de komende decennia van 17 naar 30 procent, volgens officiële schattingen.

Milieuorganisaties wijzen erop dat een van de geplande steenkoolcentrales, Cruz Grande van het Chileense bedrijf CAP, eveneens in de buurt van Punta de Choros komt.

“Steenkoolcentrales zijn het goedkoopst maar ze zijn sterk vervuilend, met een impact op bevolking en fauna. Ze stoten ook veel broeikasgassen uit”, zegt onderzoeker Luis Cifuentes van het Milieucentrum van de Katholieke Universiteit van Chili.

Geen alternatief

Als de geplande steenkoolcentrales er niet komen, dan moet men kiezen voor megawaterkrachtcentrales of kerncentrales, alternatieven die eveneens in vraag worden gesteld door milieuorganisaties en een deel van de bevolking. Hernieuwbare bronnen zijn vandaag niet in staat de gevraagde energie te leveren, zegt Cifuentes. Dat komt doordat “men ze nooit ernstig heeft genomen”, zegt Marcelo Mena, directeur van het Centrum voor Duurzaamheidsonderzoek van de Universiteit Andrés Bello.

Ook volgens Mena zal de komst van nieuwe steenkoolcentrales moeilijk te vermijden zijn. Om zware milieugevolgen te vermijden moet zo snel mogelijk de nieuwe uitstootbeperking van kracht worden, die de vorige regering heeft voorbereid, zegt Mena.

Het stijgende elektriciteitsverbruik in Chili is vooral een gevolg van de groeiende industriële vraag, met name van de kopermijnen in het noorden van Chili. “De regering evalueert die vraag niet vanuit een strategische visie”. zegt Mena. “Tot nu toe heeft steeds het economische criterium geprimeerd. Lokale en globale milieugevolgen door de vervuiling zijn altijd afwezig geweest in het debat.”

RP

take down
the paywall
steun ons nu!