Jonge straatvoetballers in Hasselt maken vooral plezier
Lokaal, Hasselt, jongeren, Lotto Street Soccer, straatvoetbal, stampmedia -

Jonge straatvoetballers in Hasselt maken vooral plezier

Met een toernooi in Hasselt sloot Lotto Street Soccer (LSS) zaterdag 28 augustus de derde straatvoetbalzomer af. Spelplezier was er genoeg en hier en daar zagen we een ‘panna’ - een schot door iemands benen. De voornaamste doelstelling was echter terugkeren naar de basis van de sport: het samenbrengen van jongeren.

zondag 29 augustus 2010 13:04
Spread the love

Het wedstrijdje tussen de Anderlecht Boys en Magic Foot is zopas begonnen. De match was eigenlijk een uurtje eerder gepland, maar een stortbui besliste anders. Yassim Belkhayat (10) springt als eerste enthousiast het veld op. “Noem mij maar Boussoufa”, zegt hij trots wanneer we naar zijn naam vragen. Ondanks de goede wil van ‘Boussoufa’ en zijn ploegmaten verliezen ze met 11-3 van Magic Foot. Toch poseren ze voor de foto alsof ze gewonnen hebben. Voetbal is hier vooral plezier.

Roots

De voornaamste doelstelling van het LSS-project is om via voetbal jongeren met elkaar in contact te brengen. Johan Van Stichel van Sportizon, die de organisatie leidt, geeft toelichting. “Bij straatvoetbal keren we terug naar de roots. Daar begint alles, daar schaven jonge voetballertjes hun techniek bij en ontwikkelen ze zich.Er zijn ook heel wat waarden aan gekoppeld: teamwork, doorzettingsvermogen, creativiteit, behulpzaamheid, ambitie, omgaan met tegenslagen… noem maar op.”

LSS probeert die positieve instelling ook in de organisatie te laten zien. “Zo is deelnemen gratis, er zijn verschillende leeftijdscategorieën en we promoten het sporten voor jongeren.”

Sfeer, jeugd en familie

Sportizon brengt sportevenementen voor een groot publiek. Ze organiseren de Keizer Karel Cup. Dit minivoetbaltoernooi is inmiddels uitgegroeid tot het grootste van Europa. “We brengen graag via sport de mensen bij elkaar. Sfeer, jeugd en familie zijn op dat gebied onze kernwoorden.”

Enkele steden zijn zelf naar Sportizon gekomen om het straatvoetbal te promoten. “Het is aangenaam werken als de steden het zelf voorstellen. Het geeft ook voldoening als gemeenten een voetbalkooi in hun wijken plaatsen. Zo weten we toch dat het leeft en dat ze ons werk verspreiden.”

Vadis

In Nederland organiseert de voetbalbond, de KNVB, een eigen straatvoetbaltoernooi. “Bij ons is de voetbalbond niet betrokken. Het zou echter wel mooi zijn, moesten spelers zoals Kompany, Dembele, Lukaku, Fellaini, voetballers die opgegroeid zijn met straatvoetbal, een project doen. Zulke voetballers, daar kijkt de jeugd naar op.”

Met het tiende toernooi van deze zomer sluit LSS de derde editie af. “We hebben het toernooi met de jaren zien groeien. Vooral in Antwerpen is steeds weer volk. Af en toe komt er ook eens een profvoetballer langs. Vadis Odjidja van Club Brugge is onze peter. Dit keer heeft er trouwens een ploeg uit Sint-Gillis-Waas aan alle tien toernooien doorheen meegedaan. En we zagen ook al een meisjesploeg.”

© 2010 – StampMedia – Tekst: Sander Carollo, Foto’s: Clara Lordi

take down
the paywall
steun ons nu!