Culturen mengen schoorvoetend op iftaravond
Nieuws, Cultuur, Lokaal, Buurthuis STEBO, Genk, gigos, Harrira, iftar, iftaravond, multiculturaliteit, Ramadan, Sledderlo, stampmedia -

Culturen mengen schoorvoetend op iftaravond

In de wijk Sledderlo in Genk, waar de meerderheid van de populatie van Turkse of Marokkaanse afkomst is, voel je dat de ramadan volop bezig is. Voor jongerenwerking GIGOS het ideale moment om de gehele gemeenschap nog eens samen te brengen. Op vrijdagavond 27 augustus organiseerde GIGOS een iftaravond in buurthuis STEBO in Sledderlo.

zondag 29 augustus 2010 13:51
Spread the love

Iftar betekent ontbijt en het is de maaltijd bij zonsondergang waarmee moslims hun vasten verbreken.

Solidariteit

Ismail Sadiki van GIGOS, de overkoepelende organisatie van jeugdhuizen in Genk, wilde met deze avond niet alleen de ouders van de jongeren van zijn jeugdwerking eens te betrekken, ook wilde hij niet-moslims de kans geven dit sleutelmoment eens mee te maken. De hele buurt was uitgenodigd.
Om binnen te komen konden de bezoekers een klein bedrag betalen of zelf iets te eten mee te brengen. Het gevolg was een tafel met talloze tajines en andere typische Marokkaanse maaltijden en een groot solidariteitsgevoel doordat veel van de ongeveer dertig bezoekers iets hadden bijgedragen aan de maaltijd. Marokkaanse vrouwenvereniging Dar Nissa ondersteunde GIGOS bij de organisatie van de avond.

Per nationaliteit

Zo’n dertig aanwezige buurtbewoners genoten samen van de verschillende gerechten. De sfeer was huiselijk en aangenaam. De angst bij de organisatie is vaak dat men niet alle culturen bereikt, maar de eerste offciële gasten waren van Belgische origine. Zij waren benieuwd naar wat zo’n iftaravond eigenlijk inhield. De andere gasten, overwegend Turks en Marokkkaans, zaten eerst verspreid per nationaliteit, maar naarmate de maaltijd vorderde, begonnen ze zich meer te mengen.

Obstakels

Het moeizame mengen van culturen is niet enkel een obstakel dat voorkomt op een iftaravond. Uit een jongerenonderzoek van de stad Genk blijkt dat multiculturaliteit niet gelijk staat aan interculturaliteit. Er is een kloof tussen de verschillende groepen jongeren in Genk.
Niet alleen hebben jongeren onderling vaak weinig contact, ook is het moeilijk de ouders van jongeren te bereiken en te betrekken. Dat is iets wat GIGOS probeerde te overbruggen met een avond zoals deze. Volgens Sadiki is dat goed gelukt.
De keuze om de iftaravond voor mannen en vrouwen gemengd te organiseren, heeft ervoor gezorgd dat een deel van de moslimgemeenschap bewust niet deelnam. Het waren vooral de jongeren die er geen probleem mee hadden.

Harrira

Ondanks alle obstakels noemen zowel de organisatoren als de aanwezige gasten de avond geslaagd. De bezoekers hebben lekker gegeten en ze zijn een avondje uit geweest. Ook Sadiki is blij dat er verschillende culturen deelnamen en dat sommigen iets nieuws hebben leren kennen. “Sommige hier hadden zelfs nog nooit harrira gegeten!” Harrira is een traditionele Marokkaanse maaltijdsoep die tijdens de ramadan bij het verbreken van de vasten wordt geserveerd.
Volgend jaar zal er in Sledderlo opnieuw een iftaravond georganiseerd worden.

© 2010 – StampMedia – Tekst: Tatiana Nell, Foto’s: Hasna Ankal

take down
the paywall
steun ons nu!