(Beeld: BlatantNews.com)

Iraans uranium verdeelt Amerikaanse regering

Is de capaciteit om een kernwapen te maken net zo gevaarlijk als een kernwapen zelf? Defensieminister Robert Gates vindt van wel, en wil dat de VS een harde lijn trekken om Iran te dwingen de voorraad laagverrijkt uranium af te bouwen. President Obama weigert dat vooralsnog.

vrijdag 27 augustus 2010 15:47
Spread the love

Volgens Gates bestaat de kans dat Iran zijn voorraad laagverrijkt uranium, op zichzelf ongevaarlijk, in korte tijd kan opwaarderen tot voldoende grondstof voor één kernwapen. Obama wil Iran “op dit moment” echter niet verplichten deze voorraad af te bouwen, zei hij onlangs aan een selecte groep journalisten. Hij leek het belangrijker te vinden dat Iran een aantal heldere stappen zet als bewijs dat het niet aan een bom werkt.

Afschrikking

Iran ontkent aan een atoombom te werken, maar heeft wel bekend het hele verrijkingsproces te willen beheersen als afschrikking tegen een mogelijke agressor. Daar is onderscheid tussen, erkende president Obama in april al op tv. “Ze zouden, als ze eenmaal de capaciteit voor een bom hebben, kunnen besluiten dat ze niet over de rand gaan – om niet nog meer sancties over zich af te roepen.”

Uit opmerkingen van Robert Gates in een ander tv-programma, een paar dagen later, blijkt dat die daar anders tegenover staat. Hij vroeg zich af hoe je ooit zeker kunt weten aan welke kant van de rand Iran zich bevindt.

De enige objectieve grens waar je Iran aan kunt houden, is volgens hem de hoeveelheid laagverrijkt uranium die het land in bezit heeft, oftewel de ‘uitbraakcapaciteit’. Voor een bom is minimaal 1.500 kilogram laagverrijkt uranium nodig, en die heeft Iran nu al, maar Obama wil Iran niet verplichten om zijn voorraden af te bouwen.

Geheime installaties

Israël en de haviken in de VS beweren dat Iran verborgen verrijkingsinstallaties heeft en toegang heeft tot geheime voorraden. Daar is echter bij de inlichtingendiensten geen indicatie voor.

Gates is zelf een tegenstander van een oorlog tegen Iran, maar hij wil er wel mee kunnen dreigen, tegenover Iran, maar ook tegenover Rusland en China. Het is moeilijk om hen tot hardere sancties te bewegen als ze weten dat de militaire optie niet meer ter tafel ligt, beweert Gates. Op dit moment is, aldus Gates, de enige dreiging waar de VS mee kunnen schermen die van een Israëlische aanval op Iran – een idee waarvan ze Israël overigens proberen af te brengen.

Israël, dat, afgezien van India en Pakistan, het enige land ter wereld is dat het non-proliferatieverdrag nooit heeft ondertekend, ontkent intussen niet dat het zelf over kernwapens beschikt.

RP

take down
the paywall
steun ons nu!